Zelené kuřecí karí20 / 11 / 2011
Ingredience na 2 porce
- 150-200g kuřecích prsních řízků
- 50g zelené kari pasty
- 0,7 dcl kuřecího vývaru
- 250ml kokosového mléka
- 1-2 lžíce rybí omáčky
- Lžíce třtinového cukru
- Dva malé kousky zázvoru (nebo galangalu)
- 1ks citronové trávy
- 2 kafírové (limetové) listy
- Kousek červené papriky
- Hrst nakládaného bambusu
- Limetová šťáva
- Cukrový hrášek nebo fazolové lusky
- Chilli paprička
- Hrst čerstvého koriandru
- Thajská bazalka
- 2 ks thajského lilku (lze dát i kusy velkého fialového)
- 3 hrnku jasmínové rýže
- olej
Na karí je v Thajsku asi tolik receptů, co u nás na guláš nebo na svíčkovu. Na internetu najdete množství videí a receptů, které se budou od mého lišit. Je to prostě další varianta, která respektuje dosažitelnost jednotlivých ingrediencí u nás. Namísto kuřecího můžeme použít i hovězí nebo vepřové maso, zelené thajské karí se dělá i s krevetami.
Postup přípravy receptu:
Recept začínáme přípravou všech ingrediencí na karí, protože pak už je jen v daném pořadí vkládáme do jedné wok pánve. Vše tedy omyjte a jde se krájet. Bylinky rozebereme na menší části, ale nemusíme úplně na jednotlivé listy. Chilli papričku nakrájíme na kolečka, bambus na tenké dlouhé nudličky, thajským lilkům odřízneme obě špičky a pak pokrájíme na šestiny (nebo na kusy 2x2x1 cm fialový lilek), rozpůlíme limetu, červenou papričku na nudličky, luskům okrájíme oba konce. Zázvoru odkrájíme slupku a odřízneme dvě kolečka silná půl centimetru. Otevřeme kokosové mléko, připravíme vývar, cukr a rybí omáčku. A kde vše seženete? SAPA nabízí obří množství thajských surovin, ale Praha-Libuš je pro mnohé dost z ruky. Nicméně tam najdete vše exotické v tomto receptu a za bezkonkurenční ceny. Koriandr, chilli,limetu,červenou papriku, lusky, zázvor – to vše mají nejen v asijských zeleninách v podchodech, ale vlastně i ve větším Tescu, Albertu apod…Stejně tak rybí omáčku, karí pastu, kokosové mléko a jasmínovou rýži (i když za mnohem vyšší cenu než
v obchodech pouze s asijskými potravinami).
Hned jdeme na rýži. Ideální, leč ne moc častá možnost je rýžovar. Na něj jsou thajské jasmínové rýže uzpůsobeny. Ta má stála 60 Kč/kg, koupila jsem ji v Korean Martu v Gorazdově ulici hned u Palackého náměstí v Praze. Podle jejího návodu máme rýži 1x proprat. Do rýžové misky dáme 1 díl rýže a 1,2 dílu vody a vaříme. Rýžovar nemám, ale tím není všem karí konec. Pokud vlastníte parní hrnec, properte rýži, vložte ji do nádoby a k ní 1,4 dílu vody a cca 25minut nechte parnímu osudu. Je tu ale i plán C. Stačí hrnec, který můžete i s poklicí dát do trouby (takže nic s plastem). Rýži properte, lehce orestujte v hrnci na troše oleje, zalijte 1 díl rýže 1,5 dílu vody a přiveďte pomalu k varu bez poklice. Až se hladina vody sníží pod povrch vrstvy rýže, přikryjte poklicí, vložte do trouby, kterou jste zrovna předehřáli na 200°C. Troubu hned vypněte na nulu a rýži tam nechte 20 minut. Do vody můžete přidat i sůl,
ale vzhledem k výraznosti karí jí tam já nedávám.
Vypočtěte si, kdy bude rýže hotová a tak 15 min před tím začněte hřát plotýnku a na ní wok. Rozpalte na pánvi tak 3 lžíce oleje a až bude horký, přidejte kari pastu. Zamíchejte a nechte asi minutu tahle rozvonět. Může to trochu prskat a výpary nedýchejte, abyste nekýchali. Trochu to dráždí. Přidáme maso a lehce ho oblemcáme. Pak zázvor a citronovou trávu (ani jedno se pak nejí!), lehce zatáhneme a přidáme kuřecí vývar. Také kokosové mléko a cukr. Limetkové listy (také nekonzumovat) a lilek. Bambus, papriku… a pokud používáte fazolové lusky, přidejte je hned taky. Jestliže máte ploché hráškové, těm stačí tak 4 minuty, takže přihodit až později. Zůstanou tak křupavější a zelenější. Zakápneme trochou limetkové šťávy. Necháme cca 10 min provařit. Poté ochutnáme a podle chuti dosolíme rybí omáčkou, přidáme chilli papričku a většinu bylin. Ostatní necháme na dekoraci.
Karí je na světě!
Zelenou kari pastu si můžete připravit i doma a pak zamrazit ve tvořítku na led na někdy do budoucna.
Ingredience:
- 2 lžíce semen koriandru
- 1 lžička římského kmínu lžička kuliček bílého pepře
- 1 červená cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 ks citronové trávy
- 3-6 zelených chilli papriček
- 1-3 malé zelené chilli papričky
- 2 cm kousek galangalu (nebo zázvoru)
- 1 lžička mleté kurkumy
- 3 listy kafírové limety
- 1 lžíce krevetové pasty
- Lze přidat i čerstvý koriandr
Všechny ingredience omyjeme. Používáme jen dolní světlou polovinu citronové trávy. Všechna semena a kuličky koření můžeme opražit. Ostatní ingredience opracujeme a nakrájíme na menší kousky. Vše rozmixujeme výkonným mixérem na co nejjemnější pastu. Pokud je příliš tuhá,
přidejte vodu nebo olej.