Závitky ze pstruha plněné bylinkovou fáší20 / 11 / 2011
Ingredience na 1 porci
- pstruh čerstvý cca 280 g
- 1 plátek bílého chléba
- 0,1 l smetany
- 0,1 l bílé vína
- 150g sezónní zeleniny (směs)
- 1 ks citron
- 0,1 l mléko
- 200 g brambory
- sůl, pepř
- máslo, olivový olej
- šafrán, muškátový oříšek
- bylinky (petržel, pažitka)
Vařené ve vinné páře se šafránovou omáčkou, restovanou sezónní zeleninou na másle a bramborovým pyré s muškátovým oříškem
Rozdrobíme střídku bílého chleba, osolíme, opepříme, přidáme nasekané bylinky, smetanu a vypracujeme fáš (nádivku).
Pstruha usmrtíme, vykucháme, zbavíme šupin a vyfiletujeme. Filety osolíme, opepříme a naneseme připravenou fáš, stočíme do závitku a propíchneme párátkem.
Ze zbytku pstruha uděláme vývar.
Do hrnce dáme kořenovou zeleninu, vodu a bílé víno. Závitky dáme na pařák a vaříme v páře cca. 10 minut. Šafrán zabalíme do alobalu a dáme na cca. 3 minuty do vyhřáté trouby a poté ho přidáme do vývaru a svaříme na poloviční množství. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a zjemníme smetanou. Zeleninu orestujeme na másle a dochutíme. Z brambor připravíme pyré a ochutíme muškátovým oříškem.
Podáváme ozdobené bylinkami.
Tento recept poskytla restaurace Chateau St. Havel v rámci festivalu Ryba z Čech 2011 od ALAKARTE.CZ