Žabí stehýnka20 / 11 / 2011
Ingredience na 1 porci
- 4 páry žabích stehýnek
- hladká mouka
- bílé víno
- máslo, pažitka
- sůl, pepř
- kousek červené papriky
- kousek cukety
- 1 cherry rajčátko
- špetka strouhaného sýra
- listový salát
- citron
- popř. česnek
- pečivo
Sehnat u nás žabí stehýnka není jen tak. Nakonec jsem uspěla v makru. I když byla tedy pouze mražená, balení 1 kg za 318 Kč s DPH. V pytli jsem našla celkem 23 párů nožiček. Takže pro dalších 5 odvážných ještě zbyde. Žáby rozmrznou rychle, vrstva masa na kostech není velká. Dejte je přes den rozmrznout do lednice,
večer naložte do suchého bílého vína a další den můžete vařit.
Pokud chcete dodržet přílohy obdobné jako v uvedené restauraci, dejte nejdřív papriku a cuketu orestovat na oleji na pánev, pak spolu s rozpůleným cherry rajčátkem dejte na pečící papír na pekáč do trouby a pečte narychlo, na asi 220 stupňů po dobu asi 15 min, dokud zelenina nezměkne a nechytí tu a tam na vrcholcích tmavou barvu.
Vyndejte z trouby, nechte vychladnout.
Na červenou salsu rozkrájejte na malé kostičky papriku, cuketu a rajčátko. Tomu půjde už jednoduše sloupnout slupka. Takže ji sundejte. Ideálně i z papriky, ta ale není tak tvrdá. Salsu můžete podávat takto smíchanou s olejem, solí, pepřem, popř. dalším kořením a nebo ji trochu promačkat,
aby se z ní stala kompaktnější hmota.
Jako druhá příloha mi byla v St. Tropez nabídnuta zapečená cuketa. U nich byla jen dušená a pak zapečená. Takhle zpracovaná mě osobně ale připadá bez chuti a moc „blemcavá“, takže jsem opět použila tu pečenou z trouby. V malé mističce ji zapečte se sýrem parmazánského typu, pokud chcete šťavnatější výsledek,
zalijte 1-2 lžičkami tučné sladké smetany.
Světlé pečivo, které si k žabkám vyberete, orestujte narychlo na pánvi, kde jste restovali i zeleninu. Připravte si vše hotové na talíř a
posledních 10-15 minut se věnujte žabím stehýnkům.
Stehýnka restujte na másle, na poslední chvíli přidejte pažitku, můžete přidat v poslední minutce také česnek a zakápnout citronem. S citronem žáby každopádně servírujte i na talíři. Stehýnka naložená ve víně lehce obalte hladkou moukou, oprašte. Na másle na mírnějším ohni po každé straně chtějí podle všech kuchařek i mých získaných drobných zkušeností asi 5-7 minut. Maso se přeci jen musí propéct až ke kostem.
Vše důležité můžete zkouknout také na videu.
A jak žáby chutnají? Člověk je z toho dost zmaten – na pohled a také na pevnost a strukturu masa jako kuřecí… ale vůně a chuť spíš rybí…
prostě, to se musí zkusit :-)
Nápady, poznatky, náměty? Pište na koko@menudomu.cz … :)