Z jedné strany pečený váleček z lososa03 / 12 / 2014
Ingredience na 4 porce
- 400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa
- olivový olej
- pepř
- sůl
- 2 ks vařené červené řepy – oloupané
- 20 g másla
- římský kmín
- sůl
- 200 ml smetany 33%
- 40 g másla
- 30 g lososového kaviáru
- sůl
- 400 g brambor
- 40 g másla
- 50 ml smetany 33%
- svazek kopru
- sůl
Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.
Co se týče carpaccia z červené řepy, dělala jsem ho v MENU v sezóně v tomhle videu, i když já mám raději řepu pečenou, tak můžete mrknout :)
Postup:
Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme.
Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí.
Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl.
Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.
Lososový kaviár mají v Makru v oddělení ryb v chlaďáku. Stojí cca 180 – 200 Kč decková sklenička. Seženete třeba i prstruží, je taky skvělý a levnější, cca 130 Kč. V receptu se nikdo nezmínil o té kůži, zjistím, jak na to :)