Vepřová panenka s dýňovým pyré20 / 11 / 2011
Ingredience na 2 porce:
- 30-40 dkg vepřové panenky
- směs celých pepřů
- sůl
- olej
- máslo
- 25 dkg brambor
- 25 dkg dýně
- smetana 12%
- čerstvé měkké bylinky (petrželka, pažitka, saturejka a pod.)
- lžíce vinného octa
Postup přípravy receptu:
Na tento recept jsem použila častou dýni hokaidó, ale pokud narazíte na jinou, klidně ji vyměňte. Hokaidó je jedna z těch chuťově slabších. Vepřovou panenku kupujte spíše menší a světlejší. V Makru mají v chlaďáku španělskou, tu pořizuju nejraději. Dýni vždycky rozpulte, lžící vyndejte jadérka i s lepkavými vlásky, lehce to z toho vydlabejte. A slupku oloupejte škrabkou na brambory. Tedy jen tu část, kterou chcete ihned využít. Pokud hodláte uvařit jen kousek, to, co zbyde, neloupejte a dejte do folie do lednice. Ještě pár dnů určitě vydrží, třeba na dýňovou polévku.
Ostatně, na tu máte ode mě recept tady.
Brambory i dýni oloupejte a nakrájejte na kousky, jako když byste si chtěli dát brambory vařené. Zalijte v hrnci vodou, dost ji osolte. Pak odblaňte panenku a rozdělte na dva velké kusy – prostě ji uprostřed příčně překrojte a vzniknou vám dva velké válečky. Ty osolte a potřete po všech stranách olejem. Rozpalte pánev s tlustým dnem a postupujte jako u bifteku – olej na ni už nelijte a pořádně osmahněte panenku dohněda po všech stranách, i na stojato. Každou styčnou plochu nechte bez posouvání masa po pánvi opékat tak 2 – 2,5 minuty, podle průměru válečku. Ke konci nadrťte nožem směs barevných pepřů, nebo alespoň zeleného, a posypte tak, aby na mase zůstal nalepený. Pokud to uděláte na začátku, pepř se začne pálit a vy budete u sporáku kašlat. Panenku takhle přendáme na pekáček, na ní položíme kousek másla, dáme do trouby na 150-160 °C cca na 20 minut.
Podle stisku poznáte, že už není uvnitř syrová.
Přiveďte k varu brambory s dýní, vaříme cca 16-18 minut, aby se nám kaše dobře dělala. Slijeme vodu, do hrnce dáme kousek másla, nasekané bylinky, lžíci octa, opepříme a zalijeme 0,5 dcl smetany. Vyšleháme ručně. Trvá to tak 2 minuty. Ochutnejte, případně dosolte nebo ještě přidejte pepř a ocet. Pokud je kaše příliš tuhá, tak i smetanu a znovu prodělejte. Záleží na vodnatosti dýně i moučnatosti brambor. Pyré přikryjte poklicí a vyndejte panenku z trouby. Rozřízněte ji buď na dva nebo na tři kusy a zkontrolujte, že je uvnitř lehounce dorůžova, ale ne syrová. Pokud by se vám to nezdálo, dejte troubu na max a vraťte tam maso ještě na 4 minuty.
Pokud je ok, servírujeme pyré, na něj maso a polijeme rozteklým máslem z pekáčku.
Dobrou chuť, Koko