video
Velikonoční beránek27 / 03 / 2013
Ingredience na 1 beránka
- 2 velká vejce
- 120g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 150g polohrubé mouky
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 g prášku do pečiva
- kůra z 1 citronu
- 50 ml studené vody
- špetka soli
- máslo nebo sádlo na výmaz
- trocha hrubé mouky na výsyp
Těsto chutná bábovkovitě, takže ho můžete příště prubnout i do takové formy – podle její velikosti už ale z 3 nebo 4 vajec a k tomu úměrně zvětšeného množství ostatních ingrediencí – kypřícího prášku na bábovku můžete dát i o něco víc, pokud chcete, aby hodně vyběhla. Pak pečte spíše na 170/180°C a cca 40 minut, opět dozlatova. Moje forma mám objem 750 ml, na tohle množství odpovídá následující rozpočet ingrediencí.
- Ještě než začnete vážit všechny složky, dejte vyhřát troubu na 160/170°C a mřížku dejte do dolní poloviny.
- Vymažte a vysypte formu.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky smíchejte s cukry do pěny (cca 2 min míchání).
- Vlijte olej, smíchejte v homogenní hmotu.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte k základu.
- Smíchejte a přidejte vodu a citronovou kůru. Zamísete, aby směs byla vláčná.
- Vyšlehejte bílky a vmíchejte do těsta.
- Vlijte těsto do formy a nažeňte tekutinu i do všech záhybů jako jsou ouška a ocásek.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 minut dozlatova. Zda už je beránek propečený, můžete zkontrolovat pomocí špejle – pokud ji vpíchnete do nejhlubšího místa, vytáhnete a nebude oblepená těstem, je to ready.
- Nechte zchladnout ještě ve formě.
- Pak pocukrujte nebo polijte kýženou oblíbenou polevou. Těsto obstojně chutná i druhý den.
Nebo upečete raději mazanec? :)
KOKO