Ve Vilách (Plzeň)20 / 11 / 2011

V Praze často ani v těch nejdražších restauracích není blaze, nicméně věřte, že když vyjedete směrem k mému rodišti, skepse se začne prohlubovat. Pokud opomenu hospody šité na míru pivním jídlům a budu se chtít najíst moderně, zajímavě, hravě a kvalitně, začíná jít v Plzni do tuhého. Za kvalitnější věci tu platíte pražské ceny, leč ne vždy v čerstvosti a nápaditosti pražského standardu dosahují. Restaurace Ve Vilách je opravdu ve velké vile, s obří nádhernou zahradou. Rostou tu vysoké stromy, teče tu potůček, stoly v oddělených soukromých altáncích jsou pospojovány zahradní vydlážděnou cestičkou. Proto doporučuju navštívit tuhle restauraci v teplém počasí, abyste si venkovní idylku opravdu užili. I když, uvnitř je to také celkem pěkné. Prostředí velké vily dává atmosféře s obřím křišťálovým lustrem, ale celkem moderním nábytkem, šmrnc. Obsluha také schopná, na plzeňské poměry skvělá. Nic škrobeného,
spíše neformální ale všímavá.


Ale není to tu bez poskrvny. Spousta věcí by potřebovala dotáhnout a podle mě půlku jídelníčku úplně vymazat a nahradit něčím šmrncovním. Mají tu dobrá argentinská hovězí masa a na lávovém grilu chutnají dobře. Omáčky k nim také zvládají. Přílohy jsou ale slabší. Dlouhé talíře, na kterých se servírují ryby, se vám na stůl nevejdou mezi vidličku a nůž a číšník vám je pokládá úhlopříčně ve smyslu: nějak si poraď. A co bych zrušila úplně, to je asijská složka menu. Dostanete tu jak podivný a poněkud smutný Caesar salát, tak i nějaký z nakládané zeleniny s bambusem a jidášovým uchem. Menu tak působí nekompaktně, snaží se zalíbit každému, ale člověk má problém si vlastně něco vybrat, pokud nestojí o hovězí. Pravda, čas od času tu mají dobře udělanou zajímavou rybu (opět myšleno – zajímavou na Plzeň – třeba pražmu, vlka, okouníka…) ale má to své ALE. Dovážka čerstvých ryb je jen ve čtvrtek! Takže o víkendu už si neškrtnete a vzhledem k tomu, že Makro se nechází vzdušnou čarou asi 8km od restaurace,
připadá mi tohle omezení zcela zbytečné.

Konkrétně k pokrmům – v Caesarovi jsem se už trochu vyjádřila. Našla jsem tu obří lupena dubáčku, která do tohohle salátu samozřejmě nepatří, což o to, ale ta lupena sem byla dána asi jen na ozdobu, takže dresink neviděla ani z jedoucího vlaku. Přehršle krutónů a drobečků kolem, pod kterými možná najdete i římský salát se správnou zálivkou. Jen možná. V lístku mají psaný salát ledový. O kusu anglické lisované slaniny není třeba asi nic říkat. Takže tohle je slabší. Hráškový krém měl skvělou barvu, dost hustou konzistenci, ale hlavně poměrně hrubou strukturu, nebyl vyšlehaný,
chtěl by asi ještě prožít cestu přes sítko a doladit.


Moje mamka miluje lososa a miluje ho hodně opečeného, takže byla z tohohle chodu nadšená. Na mě by byla ryba díky tomu žáru příliš suchá. Zřejmě ho tu podrobují stejnému postupu, jako bifteky. Ale nemít k tomu ten špenát se smetanou, asi by člověk musel každé sousto zapíjet. Vedle je okouník mořský v citronové krustě. Ten byl zpracován šetrněji. Bramborová kaše jako domácí. Bohužel ten lupínek a půlka rajčátka je co do foodstylingu poněkud přežitek a nepříjemně zbývající prostor na předlouhém talíři vždycky vyplnit
vlnkou balzamika také není žádné kulinářské umění.

Já sem tedy chodím na hovězí. Nalevo máme pupek se šťouchaným bramborem. Rukola pod ním měla být ochucená. nevadilo by ani pár kapek nějaké silné omáčky opět na dolazení a pozvednutí pokrmu. Pak tu máme 200g argentincké svíčkové medium rare. K tomu koňakovo-pepřovou omáčku, grilovanou zeleninu a navíc vedle ještě brambory pečené v peci s jogurtovým dresingem. Bez omáčky by bylo smutno,
takže je nutno si pokrm takto z každé složky zvlášť sestavit.



V menu najdete typický řecký salát, ale také thajský a divný Caesar. Ceny ryb v jídleníčku najdete jen za 10 dkg, což mi na dojem nevyhovuje. Kdo má rád TEX-MEX, taky si tu najde své. Gramáž u svíčkové v menu je, ale u flank steaku už ne? Proč je jeden předkrm dělaný z mražených krevet? Mám věřit pak tomu, že tuňákový tartar bude ok? … Ještě je, co vylepšovat. Krom té zahrady :))) Tam je kráásně. Ale přes tato slova se nenechte mýlit, pokud byste projížděli přes Plzeň,
ještě byste za tuhle restauraci byli doopravdy vděční! :-D

KOKO