Valentýnské menu12 / 02 / 2016

Valentýn klepe na dveře a ať už tento svátek slavíte nebo naopak ignorujete, i v neděli se něco jíst musí :) A proč ne něco exkluzivního!

Vejce Valentine

Můj upravený způsob vejce Benedikt, které jsme spolu už vařili. Na podrobné video a recept se můžete podívat tady.

Na přípravu holandské omáčky jsem v tomto případě využila 36% smetanu a vylepšila ji špetkou pravého šafránu, stačí jen pár blizen na jednu porci, je to velmi výrazné a vzácné koření. Proto také drahé, nicméně zbytek jistě využijete při dalších kreacích v kuchyni. Šafrán skvěle sedne k rybám, proto se využívá do paelly nebo bujabézy. Nezapomeňme ani na pověstné risotto milanese.

Pokud se stále pošírovaných vajec obáváte, připravila jsem pro vás speciál, jak se s nimi vypořádat.

vejce valentine 2

 Hříbkové risotto

Kalendář připomíná trudnou houbovou situaci, přeci jen v únoru bychom v lese hledali čerstvé hříbky dost marně, pokud nejsme zrovna Maruška a nejdeme od dvanácti měsíčků. Ale snad máte nasušeno (já ještě z podzimu roku 2014, protože tenhle to byla ale pěkná bída!). Na jednu porci stačí cca 1-2 g sušených hříbků, 2 žampiony, 50 g rýže na risotto a cca 300 ml tekutiny – vývaru plus louhu z hub. I hříbkové risotto má na mém blogu své vlastní video a svůj recept, takže pokud se na něj chcete zaměřit, vzhůru sem. Tady jsme jen udělali obmenu v podobě goudy s lanýži místo parmezánu, stačí cca 2 dkg na porci. A jestli to u vás bez masa prostě nejde, přidejte i biftek. Svíčkovou můžete například připravit na způsob Chateaubriand.

risotto 1 risotto 2

Tiramisú

 A dezert jsme připravovali absolutně totožně jako v tomto receptu a videu. Náš kurz trval jen cca 4 hodiny, takže jsme měli pramálo času nechat tiramisú pořádně zatuhnout, takovou chybu vy určitě neudělejte. Naopak, ideálně ho připravte už v sobotu a v neděli jako když ho najdete.

tiramisu tiramisu 3tiramisu 2

Přeju dobrou chuť a hodně lásky :)))