U zlaté hrušky20 / 11 / 2011
Restaurace U zlaté hrušky se nachází v Novém světě (opravdový název ulice, číslo popisné 3) hned naproti vchodu do Jeleního příkopu u Pražského hradu, kam se pak můžete vydat na procházku vytrávit a nebo naopak vyhládnout před večeří. Menu bylo vytvořeno speciálně na akci pro Slevomat, takže cena také příznivá 400 Kč na osobu.
Resp. menu pro dva za 799 Kč.
Jako první přijde na řadu tartar z lososa s limetkovou omáčkou a bylinkami na okurkovém lůžku s opečeným toastem posypaným pažitkou. Poctivá porce tataráku vás nadchne. Je nakrájený na malé kousky, nikoli rozemletý na pomazánku, takže si chuť ryby vychutnáte. Ideální spojení s kyselým citrusem je jasná volba a nastrouhaná okurka příjemně křupe a osvěží. Skvělý předkrm. Další na řadu přišel kozí sýr pečený v listovém těstě. Kdož nemusí kozí sýry, nemusí se ale chodu obávat, protože kozího mléka je v tomto případě obsaženo jen 40 procent, ostatní je kravské. Tučný sýr se nasaje při pečení do listového těsta, které je díky tomu pěkně vláčné. K tomu kysele ochucený salátek a slaninový chips. Dekorováno balsamikovou redukcí.
Opět jsem si pochutnala.
Snad vám zbyde ještě dost místa na sytá irská hovězí líčka dušená s kořenovou zeleninou spolu s bramborovo-celerovým pyré. Mě zbylo tak na půlku chodu. Líčka produšená absolutně doměkka. Silná omáčka z rozvařené kořenovky. A překvapí vás, jak moc se celer hodí k celému pokrmu a podporuje výraznost pyré. Plus místní oblíbený dezert – horký karamelizovaný ananas s nejpoctivější kokosovou zmrzlinou,
jakou jsem kdy ochutnala a silnou malinovou omáčkou.
Pak hruštička od Jelínka na vytrávení… A ideálně procházka. V letních měsících mají U zlaté hrušky velmi příjemnou velkou zahrádku, kterou doporučuji využít. Stejně tak jako následně stezku Jeleního příkopu. V Hrušce je velmi příjemná atmosféra, naprosto profi personál,
točí tu Budvar a nebude se vám chtít po tomhle menu ani zvedat ze židle :-)
KOKO