U Kastelána (Brno)20 / 11 / 2011

„Nebrňák“ to má těžké, to vám tedy povím. Na facebooku jste mi po zveřejnění informace, že jsem byla v Brně, začali doporučovat různé restaurace – zazněly i Il Mercato a Borgo Agnese. Ale když je takhle člověk z Plzně, jede do Brna, nemá se koho optat a nechce šlápnout vedle, když začne googlovat a hledat v Grand Restaurant Výběrech, většinou na vás vykoukne právě Kastelán a pak ještě Noemova Archa. Kastelán je dokonce pro rok 2012 v Maurerově GRV uveden v kategorii Jídlo jako 9. nejlepší restaurace v republice. Hyjéé tam, řekla jsem si a neváhala. První zaváhání přišlo až ve chvíli, když jsem viděla z venku objekt, ve kterém se má restaurace nacházet. Zapadlé malé nákupní centrum…Suterén….Začala jsem být nedůvěřivá.
Uvnitř ale restaurace vypadá fajnově…



Obsluha výborná. Stoly mají dost prostoru na to, aby každý mohl holdovat osobním konverzacím. Pěkné servírování, kvalitní inventář. To vše za pražské ceny, samozřejmě. Ale což, na ty jsem zvyklá a máloco mě už překvapí. Navíc jsme dostali coby amuse bouche uzený srnčí hřbet s hráškovou pěnou. Neošizené, nápadité, skvěle zpracované. Kdyby to bylo na jídelním lístku, dám si regulérní porci. Pak jsem velmi dobře zvolila HRÁŠKOVÉ KAPUČÍNO A MINI QUICHE S TYGŘÍ KREVETOU za 165 Kč. Bezvadná svěží chuť hrášku, akorát konzistence, servírováno s nápadem a pěkným quichem s krevetkou. Taky bych si dala klidně dvojitou až trojitou porci.
Ale to bych pak už nic nejedla a to by byla chyba.



K ochutnávce následoval i VÝVAR Z HOVĚZÍHO HRUDÍ S MORKOVÝMI KNEDLÍČKY také za 165 Kč. Silný, čirý. S vykrojenými kuličkami mrkve a cukety. Cuketa poněkud zvláštní v té polévce, protože nemá vlastně skoro žádnou chuť. Morkové knedlíčky byly opravdový kus morku z kosti pokrájený na plátky a lehce opečený na povrchu. Za danou cenu doporučuji, když srovnám, určitě kapučíno. Už dopředu jsem měla na menu vyhlídnutá VEPŘOVÁ OUŠKA PEČENÁ DO KŘUPAVA S ČESNEKEM, ŽAMPIONY A LISTOVÝM SALÁTEM, 250 Kč. Nikdy před tím jsem to neměla a byla zvědavá, jak to bude vypadat. Foodstyling mě v tomto případě poněkud zklamal. Jinak to chutná jako úplně vysmažený silný slaninový chips. Slovo „žampiony“ je v jídelním lístku poněkud silné slovo, měla jsem tam asi dva tenké plátky z žampionu. Navíc dresing hlavně na povrchu salátu, nebyla jím ochucena všechna lupena. To ve VIDEOreceptu ještě vychytáme. Co můžu chuťově opravdu doporučit, to bylo SVĚTNIČKOVÉ KUŘÁTKO NA RYZLINKU S CHŘESTOVÝM A FENYKLOVÝM SALÁTEM, 365 Kč. Jemné, šťavnaté a na povrchu křupavé prsíčko. Teplý salát ze zeleného chřestu a fenyklu jen prohozený na pánvičce na skus. A kupodivu pár plátků žampionů navrch! Jelikož tady nebyly ani napsané, spíš odhaduju, je tam omylem spadly a patřily k oušku, ale i ke kuřeti se hodily :-D Z dezertů mě pak vlastně už nic nezaujalo natolik, abych měla chuť přemlouvat žaludek, aby ještě něco zvládnul, ale já jsem obvykle velký gurmán, nýbrž malý jedlík. U Kastelána čekejte obecně velmi kvalitní kuchyni,
profesionální personál, příjemné posezení a celkem tučný účet…

KOKO