Tyrolské knedlíky29 / 11 / 2012
Ingredience na 3 porce
- 7 dkg anglické slaniny
- 3 rohlíky
- 1 vejce L
- asi 120g hrubé mouky
- asi 0,7 dcl mléka
- čerstvá petrželka
Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky jako na velikonoční nádivku. Na malé kostky taky slaninu. Čím drobnější kusy budou, budou knedle lépe držet při vaření při sobě a tím míň času na nasáknutí budou potřebovat. Aby měly pěknou mozaiku, půl množství rohlíků nakrájejte na větší kostičky a polovinu na drobnější. On je tenhle scénář beztak nejpravděpodobnější, protože nikdo nekrájíme jako robot. Na troše másla vše osmahněte na pánvi, ať se slanina rozvoní a pustí trochu dalšího tuku. Nechte zchladnout v míse. Pak přidejte sůl, mléko a vejce. Po zamíchání by rohlíky už neměly chrastit, kdyžtak trochu mléka přidejte, ale ne moc. Nechte 20-30 minut odpočívat a nasakovat.
Potom bude třeba přidat cca 100g hrubé mouky, postupně rukama propracovávejte dovnitř. Ke konci si omyjte ruce, aby se vám líp pracovalo. Polévkovou lžící oddělujte množství hmoty, které ve výsledku po stlačení utvoří balonek někde mezi ping-pongovým a tenisovým. Těch zbývajích 20g mouky budete potřebovat, abyste tvar zpevnili a utvořili, tedy na podsypání. Až doděláte poslední, ať už pořádně vaří voda ve velkém hrnci s poklicí. Opatrně po jednom je tam vložte, popřípadě odlepte šetrně ode dna, přiklopte a nechte páru unikat jen škvírou, ale pořád držte celkem vysoký stupeň ohřevu. Podle velikosti bude třeba od 10 do 15 minut. Důležité je při tvoření knedle pořádně stlačit, aby držely tvar i ve vodě. Po těch 10 minutách už menší knedlík zkuste vyjmout, vždy opatrně píchněte vidličkou kvůli páře, a rozkrojte ho (nožem nebo režnou nití) Musí být uvařený i ve svém středu, tak, že nebude vidět žádná vlhká hmota se syrovým vajíčkem. Pokud je vše ok, hned vyndejte ostatní. Knedlíky jdou takto připravit i bez slaniny, samozřejmě.
Knedlíky jsem vařila k hovězí svíčkové na smetaně v následujícím videu: