Švestková omáčka k masu02 / 09 / 2014

Ingredience na 4 porce

  • cca 500 – 600 g vepřové panenky
  • lžíce sádla
  • cca 500 g čerstvých švestek
  • cca 200 ml vody
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 badyán
  • asi lžička soli
  • asi lžíce třtinového cukru
  • pepř
  • malý panák koňaku, whisky, rumu
  • Ingredience na bramborové placičky

  • 6 větších brambor
  • 1 vejce
  • asi 1/2 hrnku hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • Ingredience na 4 porce masa s omáčkou

    • cca 500 – 600 g vepřové panenky
    • lžíce sádla
    • cca 500 g čerstvých švestek
    • cca 200 ml vody
    • 4 kuličky jalovce
    • 1 badyán
    • asi lžička soli
    • asi lžíce třtinového cukru
    • pepř
    • popř. malý panák koňaku, whisky, rumu – něčeho hnědého alkoholického, co teče a vám to nesmrdí

    Servírujeme se spatzlemi opečenými na sádle s petrželkou nebo bramborovými placičkami (recept níž).

     

    Postupujte podle videa a návodu na spatzlích a přečtěte ještě pár tipů navíc

    Pokud máte rádi vepřové pořádně propečené a opečené, panenku nakrájejte kolmo ke vláknu (prostě jako já ve videu na konci) na asi 2 cm silné medailonky už na začátku za syrova a následně vystavte osádlené žhnoucí pánvi z obou stran pěkně dohněda a do tuha.

    Panenku o průřezu do 5 centimetrů stačí cca 40 vteřin po každé straně nechat zatáhnout a následně nechat dojet v troubě ma 150°C asi 7 minut, aby byla uvnitř ještě růžová jako ta ve videu. Chápu, že mnozí si budou přát propečenou více, ale víc než 15 minut tak malý kousek v troubě nemučte, ať není vysušená na troud. Mohutnější panenku zatahujte stejně dlouho, pobyt v troubě se ale prodlouží – na růžový stav kolem 13 min a na well done i 22 minut. 

    Omáčky by byl hřích neudělat několikanásobek. Švestek je halda a výsledek se dá zavařit, darovat a v zimě spotřebovat.

    Spatzle kupuju v Lidlu, 500g za 30 Kč – vystačí na 4 porce.

    Ingredience na bramborové placičky

    • 6 větších brambor
    • 1 vejce
    • asi 1/2 hrnku hladké mouky
    • sůl
    • pepř

     Brambory na placky si nejlépe uvařte den předem, stejně jako na bramborové knedlíky. Ve slupce, doměkka. Až vychladnou, oloupejte je. Nastrouhejte na jemno na struhadle. Mouky budete postupem hnětení ještě určitě přidávat až vytvoříte dlouhý váleček a z něho uříznete těsto vždy na jednu placku. Množství brambor, které vidíte ve videu, stačí na cca 8 až 10 placek. Těsto na placky musíte rychle zpracovat, nikdy ho nenechávejte ležet, jinak hodně zřídne. Hned jak vytvarujete všechny placky, nechte je na válu posypaném hladkou moukou a začněte je péct. Po obou stranách je pomašlujte rozehřátým máslem a nechte na teplém místě.