Stuzzicarelli al Barolo19 / 06 / 2013
Ingredience na 3 porce
- 3 velké smotky těstovin
- 1 kachní prsíčko s kůží
- máslo
- sůl, pepř
- rozkvetlý tymián
- pár snítek fenyklové nati
- 1/2 červeného sladkého jablka
- 1/2 malé červené cibule
- 5 lžic malinovo-balzamicové marmelády s chilli
- 0,5 dcl bílého sladšího vína
Až se podíváte na seznam ingrediencí, které jsem použila, kroťte vášně, půjde to v pohodě vyřešit i bez tohohle speciálního sortimentu. Narazit bychom mohli minimálně ve dvou věcech… Možná ve čtyřech :-D Použila jsem růžové těstoviny Stuzzicarelli al Barolo. V syrovém sušeném stavu jsou tmavě červené a ve složení najdete lístky růží a také červené víno. Je to fajnšmekerská záležitost, se kterou můžete machrovat před žasnoucí návštěvou, ráda s těmito věcmi experimentuju, protože do krámku s delikatesami kousek od bytu přiváží pravidelně z jižních krajin tyhle specialitky a novinky. Recept může ale úplně v pohodě fungovat i s „normálními” těstovinami, takže žádné obavy. Pokud seženete čerstvé chlazené, tím lépe.
Další svízelí se může zdát marmeláda. Tuhle jsem pořídila na pátečním trhu na Jiřáku, příchuť malina-balzamico-chilli je famózní, ALE nemáte-li, není problém použít dobrou malinovou marmeládku a trochu balzamica přikápnout a trochu chilli přisypat. Zrada může nastat i v případě zeleně. Tady jde o čistě sezónní záležitost, na trzích se aktuálně v červnu vyskytují jak krásné české fenykly prodávané i s obří natí, tak i čerstvý tymián, který zrovna kvete. Alternativami, které by mi k tomu v pohodě také sedly, jsou bazalka nebo šalvěj. Kachní prsíčko jsem pořídila také na Jiřáku, z mladé kačenky si ho člověk klidně může propéct jen medium.
Začněte s kačenou. Já jsem den předem grilovala na zahradě, takže jsem jí v centimetrových intervalech mřížkovaně nařízla kůži (ne až do masa, jen kůži), vetřela do ní měkké máslo, osolila, opepřila a dozlatova ogrilovala – není třeba tam maso dlouze mučit, prostě hned jak bude kůžička i z druhé strany prsíčko zezlátlé, jde odpočívat vedle. Klidně si takto můžete připravit také. Ale pro aktuální vaření postačí naříznout, máslo, sůl, pepř, pánev, dozlatova a dojet v troubě, aby maso uvnitř nebylo příliš nepropečené. Stačit by mělo 10 minut při 150 °C, podle velikosti, resp. výšky prsíčka. Stejně jako biftek ho pak nechte ještě odpočívat. Klidně i 10 minut. Nevadí, že bude chladnout, protože následně ho nakrájíte na tenké plátky, které budou směřovat spolu s marmeládou ještě na trochu másla do pánve.
Během toho, co se maso dotahuje v troubě, uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu. Slijte (trochu téhle vody si ale nechte někde vedle), lehce v sítku zakápněte olivovým olejem a prohoďte, nebudou se tak lepit a ochutí se. Na pánvi rozehřejte máslo, na něm nechte restnout cibulku nadrobno dosklovata, pak i tenké plátky jablek, dokud nezměknou (2 minuty), zalijte vínem, nechte zredukovat a vytvořit šlem. Přihoďte fenykl (případně šalvěj), sůl a čerstvě umletý pepř, těstoviny a promíchejte. Pokud by se vše dělalo příliš na sucho, ještě přikápněte trochu těstovinové vody. Vedle na pánvičce už stačí jen na troše másla minutu společně prohodit maso a marmeládu (déle ne, semínka z malin by se začala opalovat a hořknout) a servírujte. Ideálním posypem jsou kvítky tymiánu, ale určitě byste se spokojili i s bazalkou.