Studentský týden24 / 09 / 2018
Přiznávám, že úkol je to nelehký. Se začátkem semestru jsem se snažila připravit levné, chutné, teplé jídlo každý den. A přiznávám, že jsem zapomněla, jak je to těžké, když si člověk musí odmyslet lednici plnou vychytávek, které považuje za samozřejmost. Jednu poličku mám jen plnou načatých skleniček – různé hořčice, okurčičky, olivy, olivový olej zbylý od nakládaných sušených rajčat. To se pak jednomu vaří! Studenti tohle v lednici ale nemívají. Zaprvé proto, že se často jedná o nákladnější položky a zadruhé by jim to spolubydlící nemilosrdně a bez zeptání sežrali.
Tohle jsou jídla, která mě napadla jako první. Zdaleka to nepovažuju za řešení problému studentského stravování. Spíš jsem se na tom hodně naučila. To ale až v samém závěru článku ve žlutém rámečku.
Halušky se slaninou
10 min / pánev / 35 Kč za porci
Pořídit hotové chlazené halušky není dnes už žádný velký problém, najdete je vedle knedlíků skoro v každém supermarketu. V receptu je klíčový dostatek maziva, takže nešetřete kysanou smetanou. Balkán je levnější a dostupnější alternativou brynzy, pokud ji ale seženete, využijte tuhle klasiku. Opatrně se solí – oba druhy sýrů jsou velmi slané, často není třeba solit vůbec.
Ingredience na 1 porci:
- kupované chlazené halušky (cca 200 g)
- lžička másla, oleje nebo sádla
- 50 g slaniny nebo uzeného boku (já použila pepřový bok)
- 1/2 kelímku kysané smetany
- 40 g balkánského sýra nebo bryndzy
- pepř
- zeleň (nasekaná pažitka, petrželka nebo rukola)
Na pánvi rozehřejte máslo. Když se rozpustí, přidejte slaninu a nechte z ní vypéct tuk. Po dvou minutách přidejte i halušky. Opékejte a občas promíchejte asi 5 minut. Přidejte sýr, nechte ho rozpustit. Pak kysanou smetanu a pepř, případně jako poslední sůl (ale až po ochutnání). Posypejte zeleným a ihned podávejte.
Možné obměny:
- kysaná smetana + mražený špenát se smetanou a česnekem, nakládané bílé zelí + uzené maso, slanina a vajíčka, kde budou halušky fungovat místo knedlíků s vejci
- naopak místo halušek můžete využít i kupované chlazené spatzle, které stačí také pouze opéct na pánvi bez předchozího vaření
Červená čočka se zeleninou a tofu
15 min / rendlík / do 20 Kč za porci
Červená čočka je hotová doslova za pár minut. Pokud koupíte půlenou, je proces ještě rychlejší, výsledek pak o něco mazlavější a kašovitější. Zeleninu můžete použít čerstvou, jestli chvátáte, tak mraženou, která už je nakrájená.
Ingredience na 1 porci:
- 4 hrsti červené čočky
- 2 hrsti pokrájené zeleniny dle libosti (použila jsem směs kořenovky a růžičkové kapusty)
- cca 200 ml vody
- 50 g uzeného tofu
- 2 lžíce oleje
- lžička indické směsi kari koření
- sůl a pepř
V rendlíku nejdřív na oleji zprudka opečte na kostičky nakrájené tofu, aby začalo chrastit. Potrvá to asi 3 minuty. Pokud máte mraženou zeleninu, nasypejte ji do hrnku a přelijte horkou vodou, aby povolila. Slijte. Tofu dejte stranou a do rendlíku na další lžíci oleje dejte zeleninu, opět ji chvilku opečte. Přisypejte čočku a zalijte vodou. Přiklopte (pokud nemáte poklici, použijte vhodný talíř) a nechte na malý výkon plotýnky 10 minut vařit za občasného míchání. Zkontrolujte, zda je čočka už měkká. Pokud ne, vařte zlehka ještě pár minut. Pak přimíchejte tofu a servírujte.
Risi e bisi
15 minut / pánev / 40 Kč na porci
V překladu rýže a hrášek původem z Itálie. Já to říznu smaženou asijskou rýží, protože vám doporučím přidat i vajíčko a hlavně směs na Nasi Goreng. Smažit rýži lze nejlépe ve chvíli, kdy je zcela vychladlá. Proto si uvařte pytlík basmati rýže předem (klidně i den a nechte ji v lednici) a nebo zajděte k Číňanovi, kupte si přílohovou rýži za dvacku s sebou – jen samotnou, suchou. A tím jste připraveni k akci.
Ingredience na 2 porce:
- pytlík uvařené a zchladlé basmati rýže
- plechovka tuňáka v oleji (ne ve vlastní šťávě, jinak to nebude fungovat!)
- 2 vrchovaté hrsti mraženého hrášku
- 2-4 vejce
- směs koření na Nasi Goreng
- sůl a pepř
Rozehřejte pánev a vlijte do ní olej slitý z tuňáka. Rozklepněte sem dvě vejce a míchejte asi 2 minuty. Přidejte rýži, promíchejte s olejem a vejcem, ať se od sebe zrnka oddělí. Zasypejte lžičkou kořenící směsi. Smažte takhle asi 4 minuty. Pak přidejte tuňáka a hrášek, nechte pořádně ohřát. Když rozdělíte směs na dva talíře, je možné ještě udělat dvě sázená vejce (volská oka) na té samé pánvi na kapce oleje a přidat osolená a opepřená na rýži.
Tom Yummy Yum
15 minut / rendlík nebo malý hrnec / 20 Kč za porci
Bez čínských polévek by leckterý student asi pošel hlady. Co nejvěrnější napodobenině ze zdravějších surovin se ještě rozhodně chci pověnovat, ale nezávisle na tom bych vám ráda představila Tom Yum pastu. Je to naprosto geniální dochucovadlo, ale nebudu vám lhát – vždycky je lepší dochucovat něco, co už nějakou svou chuť má. I kdyby jen slabý zeleninový vývar připravený narychlo z nastrouhaných odřezků zeleniny za 20 minut. Je vám asi jasné, že sebevíc bio bujonovou kostku vám z principu nemůžu doporučit :)
Ingredience na 1 porci:
- 300 ml slabšího vývaru
- 1 vrchovatá lžička Tom Yum pasty
- 1 rajče nakrájené na menší kousky
- 1 žampion nakrájený na kousky (možno s klidem vynechat)
- hrst tenčích čínských nebo rýžových nudlí
Jestli neradi jíte hůlkami, nudle nejdřív trochu nalámejte a zalijte je v misce vařící vodou. Nechte stát. Připravte si výchozí tekutinu – vývar. Můžete ho mít připravený v PETce z domova, můžete ho koupit (náš kupovaný kuřecí zřeďte v pohodě 1:1 nebo i víc), připravte rychlý domácí zeleninový… Část ohřátého vývarového základu vlijte do skleničky a promíchejte v ní důkladně Tom Yum pastu, vlijte zpět. Během toho je čas přidat případné kousky masa, slít lehce nabobtnalé nudle a nechat je dovařit tady. Po 5 minutách přidejte nakrájené rajče, případně žampion a zeleň. Ochutnejte, zda polévka nepotřebuje ještě dosolit. Pikantní bývá dost.
Možné obměny:
- na dochucení můžete použít trochu čerstvého koriandru, jarní cibulky nebo když nejsou, tak i nasekanou rukolu + pár kapek citrónové šťávy
- pokud by vám zbylo trochu grilovaného kuřete ze stánku, nasekejte maso do polévky, dá se i syrové nasekat na malé kousky a 5 minut ho v polévce povařit
Pizza co-lednice-dala
5 minut práce + 12 minut pečení / pekáč a pečící papír / cena pizza těsta 30 Kč
Sice ji tu zveřejním, ale stále se peru s tím, zda ji doporučovat. Kupované pizza těsto v kombinaci s klasickou troubou ve výsledku připomíná víc slaný koláč než pořádnou pizzu. Prakticky ty nejkvalitnější mražené polotovary nechutnají o moc hůř a navíc jsou bez práce. I cenově je to ve výsledku obdobné. Domácí respektive kolejní „pizza“ se vyplatí ve chvíli, kdy máte vyloženě v oblibě nějakou nezvyklou kombinaci ingrediencí a chcete si ji hojně jednou za čas dopřát. Prostě se tím přežrat. Pak jo.
Na pizze určitě nesmí chybět:
- něco červeného – buď hotové sugo na pizzu a nebo alespoň rajčatová passata, kterou ale musíte trochu pocukrovat (doslova), protože je sama o sobě dost kyselá
- sýr vhodný k zapékání – použila jsem mozarellu, která není v nálevu, ale prostě na plátky prodávaná jako jakýkoli plátkový sýr
- oregano nebo směs koření na pizzu
- a pak co najdete – čerstvá rajčata, kousek šunky, tenké plátky cibule, žampionů…
Rozehřejte troubu na nejvíc co to jde a nechte v ní plech, ať je megahorký. Když je trouba nahřátá (min. 210 °C), vyndejte pekáč, přemístěte na něj už ozdobenou pizzu na pečícím papíru a hned s ní zas dovnitř. Hotovo bude, až bude pizza na okrajích opečená a sýr místy taky.
Jinak bych vám doporučila investovat do domácí pizzy víc snahy a těsto si připravit, ale to už student půjde radši k Turkovi a dá si pizzu tam :) Takhle jsem připravovala Capricciosu.
Všechny ty omezené možnosti jsou natolik limitující, že už tak trochu ty evergreenové blivajzy, které jste zmiňovali při dotazu na studentskou stravu, dávají smysl. Aby to bylo totiž extrémně levné, chutné a rychlé zároveň, je prakticky nemožné. Hodně dobré věci jsou totiž nákladnější a nebo vyžadují nějakou tu snahu a čas, aby člověk povýšil ingredience na něco výjimečného. V příštím článku tedy budou muset padnout první oběti.