Studená okurková polévka12 / 08 / 2015
Ingredience na 1 porci základu
- 1 menší salátová okurka
- 1 dcl studeného vývaru zbaveného tuku
- pepř
- šťáva z 1/4 citronu
- PLUS NA DOCHUCENÍ
- 3 dkg sýra s modrou plísní
- 1 vrchovatá lžíce kysané smetany
- několik lístků bazalky
- příp. extra virgin olivový olej na pokapání
- sůl, pokud je třeba
- NEBO
- 2 lžíce kozí brynzy
- 3 lžíce kozího bílého jogurtu
- kopr nebo koriandr
- sůl, pokud je třeba
Vypadá to, že vedra nikdy neskončí, takže jsem přistoupila k opatření, která si vaření žádá: ideálně vůbec doma nezapínat plotýnku a dát si něco opravdu osvěžujícího a studeného. Nabízím dvě varianty okurkové polévky, základ je vždy stejný a můžete navíc obměňovat podle vlastního vkusu. Takový sýr cottage by se totiž taky moc hodil. Určitě by šla i lučina nebo ricotta. Vždy je nutno ale důkladně ochucovat, protože tyto typy sýrů jsou mdlé. A chladem se chuť ještě eliminuje.
Základ dělám vždycky stejný. Oloupanou okurku rozpůlím, vydlabu semínka a šťávu v nich přes sítko vymačkám do misky. Okurky stačí pokrájet asi na centimetrové kostičky a vložit k tomu. Plus studený zeleninový nebo kuřecí vývar zbavený tuku. Pokud děláte třeba jen dvě porce, tyčový mixér to v pohodě utáhne, jinak mixujte pak už v klasickém mixéru. Konzistence ale nebývá úplně dokonalá, proto upřednostňuju si dát ještě tu práci (není nijak náročná) a prohnat směs ještě sítkem, tedy propasírovat. Pak přidejte pepř a citronovou šťávu. Tím je základ hotov. Zatím nesolím, protože obvykle přidávám ráda chuťově výrazné a tedy i hodně slané sýry. Solte prostě až nakonec.
V téhle chvíli už je to na vás, jaká kombinace vám chutná. Každopádně ideální je všechno dohromady ještě promixovat, dochutit a pořádně vychladit. Prostě žádná dřina :) Kdo by se v těchhle vedrech taky chtěl mořit u plotny…