Stehýnko, perník, řepa a svařák04 / 11 / 2018
Ingredience na 4 porce
- 4 stehna z kachny nebo husy (dvě navíc zkrátka dokoupíte)
- sůl a kmín
- 200 ml červeného vína
- 200 ml připraveného vývaru
- několik lístků čerstvé šalvěje nebo dvě větvičky rozmarýnu
— - 500 g červené řepy
- 1 červená cibule
- 2 lžíce vypečeného sádla
- 250 ml červeného vína
- lžička drceného koření na svařák
- 1 lžíce worcesteru
- 2-4 lžíce třtinového cukru (dle chuti)
- hrst vlašských ořechů (možno vynechat)
- sůl a pepř
— - 200 g starších rohlíků (4 ks)
- 100 g kostiček z perníku na strouhání
- 20 g nastrouhaného perníku
- 40 g hrubé mouky
- 140 ml mléka
- 2 vejce
- lžička soli
Kachní stehýnko s perníkovým knedlíkem a zelím z červené řepy zkrátka a dobře voní a chutná jako podzim. Vlastně i jako Vánoce (ostatně pokud tenhle recept nevyzkoušíte v neděli, vzpomeňte si o svátcích v prosinci).
Tak jako tak je potřeba vložit z obou stran osolená stehna do pekáče, na který máte i příklop (případně nahradíte poctivým uzávěrem z alobalu). Pekáč vymažte i po stranách až nahoru sádlem, které jste sundali z vývaru a nebo z toho, které zbylo z vypečených prsíček. Ostatně vyplatí se vymazat i poklici, protože se všechno pak bude lépe mýt. Posypejte stehýnka celým kmínem. Podlijte vínem a vývarem a přidejte bylinky. Přiklopte, dejte na plotnu a rozehřejte. Když začne tekutina vařit, přendejte celý pekáč i s poklicí do trouby předehřáté na 130 °C. Celkem se budou péct 3 hodiny. Každou hodinu je několikrát polijte vypečenou šťávou a zas vraťte do trouby.
Řepy se snažte pořizovat celkově menší a hlavně podobně velké, ať se pečou stejně dlouho. Každou zvlášť zabalte do alobalu a vložte do trouby k pekáči s masem. Nechte je tam dvě hodiny. Pak vyndejte, počkejte, až vychladnou (ideálně je dejte ven na balkón, tam to půjde rychleji), poté vybalte, oloupejte a nakrájejte na julienne, tedy velmi tenké nudličky na plastovém prkýnku. Případně použijte mandolínu, robota a nebo lze řepu i na hrubo nastrouhat, nicméně výsledek bude mít kašoidní konzistenci, proto stojí zato ta chvíle krájení navíc. V rendlíku osmahněte cibuli na vypečeném sádle dohněda, přilijte víno a worcester, přidejte koření na svařák a 5 minut provařte. Přidejte cukr a nakrájenou řepu (bude jí nyní cca 350 g). Přiklopte poklicí a nechte provařit alespoň 20 minut, ať se chutě spojí. Dostatečně osolte, opepřete. Případně přidejte nadrcené ořechy. Takhle zelíčko počká na ohřátí před podáváním.
Stehna po třech hodinách naposledy polijte a přeložte na pekáč vyložený pečícím papírem. Takhle můžou venku čekat na podávání – 15 min předem v troubě zvyšte teplotu na 190 °C a vložte je tam. Krásně dozlátnou a budou hned ready. Určitě je tam ale pak hlídejte!
V pekáči bude potřeba ještě pak vyladit šťávu. Dejte ho na plotnu na silný plamen ať se odpaří všechna tekutina a na dně zůstane jen samotné sádlo a hnědé připečeniny. Sádlo slijte pryč na příští užití jindy. Do pekáče k připečeninám vlijte 200 ml připraveného nesoleného vývaru, oškrábejte do něj i přismahlinky ze stran pekáče a provařte pár minut. Omáčka se tím i zredukuje. Ochutnejte a je-li třeba, osolte. Dál už nevařte, slijte přes sítko do malého rendlíčku. Tam omáčka počká na ohřátí před servírováním.
Na knedlík nakrájejte 2 dny staré rohlíky na kostičky. Na o půlku menší kostičky také perník na strouhání. Smíchejte. Ostatní perník nastrouhejte nebo projeďte v robotu, aby vznikla hrubá perníková mouka. Smíchejte s hrubou moukou, žloutky, mlékem a solí na kašičku. Vsypte všechny kostičky a promíchejte. Vyšlehejte tuhý sníh z bílků a po třetinách opatrně vmíchejte do směsi. Přendejte na potravinovou folii, utvořte knedlík, obalte ještě v jedné vrstvě folie a vložte na pařáček nebo do parního hrnce. Knedlík o šířce 5-6 cm se bude napařovat 15 minut.
Během toho nechte dozlátnout stehýnka a ohřejte řepu i šťávu. Pak vybalte, nakrájejte zoubkatým nožem na pečivo a servírujte spolu s tím vším ostatním.
Pokud máte pocit, že šťávy není nikdy dost, můžete další připravit předem pomocí vývaru a hoisin omáčky. Celý návod najdete tady.