video

Sezóna: Špenát17 / 06 / 2013

Ingredience na 3 porce nočků

  • 450 g kvalitních brambor, uvařených ve slupce den předem a následně oloupaných
  • 50 g polohrubé mouky
  • 40 g hladké mouky do těsta
  • cca 15 g hladké mouky na pomoučování při tvarování
  • 2 stroužky česneku nastrouhané spolu s brambory
  • žloutek
  • sůl, pepř
  • trocha kurkumy
  • hrst čerstvého špenátu
  • hrst čerstvé petrželky nebo jiných bylinek
  • hrst sýra strouhaného na jemno

Přidejte

  • 2–4 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 šalotka nebo 1/2 malé červené cibulky
  • + stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • grilované kuřecí maso

Což takhle neohrnovat nos nad špenátem, zapomenout na trýznivé vzpomínky z dětství a zkusit mu dát ještě poslední šanci. Pakliže budete mít doma alespoň dvě vejce, ručím za to, že se všechno povede :)

Kokoiny jemné nočky se špenátem a grilovaným jarním kuřátkem

Nejedná se o klasické gnocci (tedy ňoky), ale o verzi, kterou jsem si z dlouhé chvíle při pokusech sama vymyslela. Díky kombinaci polohrubé a hladké mouky nejsou nočky ani příliš lepkavé (což by hrozilo při použití jen hladké), ani tuhé (protože mouky je málo, hlavně té polohrubé). Navíc se dají jíst skoro samotné, jen s minimálním množstvím dalších přísad, protože těsto je ochuceno česnekem, sýrem, bylinkami a kořením. Můžete tak bádat nad dalšími alternativami. Například s houbami, sušenými rajčaty, ořechy, lososem… Skvěle fungují i jako příloha ve velikosti pingpongového míčku, opět stačí je nechat vyplavat, pak to trvá asi 6 minut. Ideálně je pak ještě s hnědou cibulkou pomazlete na másle a všichni se budou olizovat. I koření můžete obměňovat, k houbám přidat ještě drcený kmín, k rajčatům bazalku či oregano a podobně…

Při dodržování videopostupu nemůžete šlápnout vedle. Vodu si dejte vařit před tím, než začnete nočky dělat, protože v těstě není příliš mouky, má tendenci při dlouhém čekání řídnout a zbytečně byste pak museli znovu obalovat noky v hladké mouce. Co se týče sýra, použila jsem směs strouhaných sýrů parmazánového typu, ale už jsem je jednou dělala i s vyzrálým ementálem a nic špatného se rozhodně taky nedělo. A nočky slijte opravdu hned, jak poslední vyplave na hladinu, následně ještě dojdou na másle a ve smetaně. Ihned podávejte.