Spätzle s liškami & Podzimní Spätzle se zastřeným vejcem20 / 11 / 2011
Ingredience na 3 porce
- balení chlazených Spätzlí
- hrst sušených hub
- 3 stroužky česneku
- 2 malé šalotky
- 15 dkg anglické slaniny
- čerstvý tymián
- 10-15 dkg čerstvých lišek
- máslo
- sůl, kmín, pepř
- 0,5 dcl smetany 12%
- petrželka
Ne vždycky je nutno bloumat po lesích a urputně doufat v hejno žlutých houbiček. Lišky dneska během sezony v dobré kvalitě i koupíte, tyhle jsem pořídila na farmářských trzích na Jiřáku v Praze. Chlazené balení Spätzlí seženete za asi 30-40 Kč v Lidlu.
A pak už je to hračka.
Namočíte sušené houby do horké vody na asi 15 minut. Stačí takhle naplnit malý hrnek, aby vylouhovaná voda měla grády a nemuseli jste ji dlouho odpařovat pak na pánvi, takže řekněme 1-1,5 dcl na hrst sušených hub. Na drobno nasekejte šalotky, česnek, kus anglické slaniny proměňte ve spoustu malých kostiček. Lišky zbavte tmavých konců nožiček, properte v misce s vodou. Jednou až dvakrát vodu vylijte a napusťte novou. Na hladinu tak dobře vyplavou nečistoty. Lišky se revitalizují a i ty už oschlé se zas dostanou do formy. Těch pár snítek, které na nich zbydou, jsou prostě Příroda :) Spätzle uvařte o minutu méně, než je v návodu v
osolené vodě a nechte přecezené v sítku nebo v hrnci.
Vemte vyšší pánev, třeba i wok, na másle opečte lišky s tymiánem a kmínem dozlatova (asi 4 minuty), přidejte anglickou slaninu, nechte lehce opéct, pak šalotku, opět nechte zezlátnout. Na minutu přidejte i česnek a uvařené Spätzle. Promíchejte. Pak hned zalijte louhem se sušených hub. Pokud jste je měli tak velké, jako já, bude lepší je pokrájet na drobné kousky, abyste je pak nemuseli žvýkat. Vhoďte také do pánve, vše osolte, opepřete. Na plný plyn nechte tekutinu odpařit a zmizet. Občas míchejte. Za pár minut by to mělo být. Pak zalijte ještě trochou smetany, nechte vše spojit ještě 2 minuty, nakonec ještě můžete zjemnit trochou másla a přidat hrst nasekané petrželky…
můžete podávat :)
… a nebo je tu plán B…
Ingredience na 3 porce:
- balení chlazených Spätzlí
- 10 ks růžičkové kapusty
- 15 dkg hlívy ústřičné
- 10 dkg slaniny
- máslo
- tymián, kmín
- sůl, pepř
- 3 ztracená vejce
Postup přípravy receptu:
Tento recept vyžaduje přípravu předem, ale pak je vařeno za 5 minut. Nejdřív si připravte ztracená vejce. Vařte je po jednom a po uplynutí 2,5 minut varu je přendejte do jiného hrnce se studenou vodou. Jak bez problému ovládnout techniku vaření zastřených vajec najdete v mém videu tady. Z růžičkové kapusty oberte 2-3 svrchní horší lístečky. Seřízněte řapík, aby k hlavičky vlastně opadávaly a oberte je až do srdíčka, které už na další lístky rozložit nepůjde. Tato srdíčka pokrájejte na malé nudličky. Je i celé lístky vařte asi 5 minut v osolené vodě. Nesmí začít tmavnout, naopak si udržet úžasnou svěží zelenou barvu. Toho docílíte tím, že je po varu propláchnete v sítku ledovou vodou z kohoutku…a pak je přidejte k vajíčkům.
Budou vyčkávat na svou chvíli.
Pak už stačí jen pokrájet slaninu, rukama natrhat podélně hlívu, jde to samo. Hlívu v hlubší pánvi orestovat na másle a kmínu, osolte, opepřete. Přidejte slaninu a tymián a vše doveďte do zlatavé opečené barvy. Pak vařte podle návodu Spätzle, většinou to trvá jen 2-3 minuty. Přeceďte. Přidejte je do pánve spolu s kapustičkami a další trochou másla. Restujte a během toho zapněte plotýnku pod ztracenými vejci ve studené vodě. Tím, jak se ohřeje voda, se ohřejí i vejce a ještě lehce dojedou, proto jsme vařili jen 2,5 minuty. To, jak moc jsou tekutá, poznáte hmatem, když je ještě ve studené vodě lehce zmačnete v oblasti žloutku. Pak stačí naservírovat na talíř směs, vyndat dirkovanou naběračkou vejce z vody a lehce rozthnout na talíři.