Super-easy špagety z jednoho hrnce28 / 01 / 2019
Ingredience na 2 porce
- 150 g sušených špaget
- 500 ml vody
- 10-15 ks cherry rajčátek
- 2 ks banánové šalotky (nebo 1 cibule)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje extra virgin
- větvička čerstvé bazalky
- strouhaný sýr Gran Moravia
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
Nejjednodušší recept na těstoviny na světě. Nic víc. Nic míň. Stačí jeden hrnec nebo pánev, kam se vejdou suché těstoviny na délku, pár přísad, voda a asi 12 minut čekání.
Na špagety budete potřebovat jedinou pánev nebo hrnec, hlavně se tam musí na délku a naležato vejít. Přidejte šalotku nebo cibuli nakrájenou na průhledná kolečka nebo půlkolečka, česnek na tenounké plátky, rozpůlená cherry rajčátka, pár lístků čerstvé bazalky, lžičku soli, dost čerstvě mletého pepře a alespoň dvě lžíce dobrého olivového oleje. Tím máte veškerou přípravu vyřešenou. Teď si jen odměřte půl litru vody, vlijte ke všemu ostatnímu a přiveďte k varu. Chce to je každou minutu až dvě opatrně promíchat, protože se vaří v menším množství vody, než na co jsou určené. Vařte spíše mírněji, na poloviční výkon plotýnky. Počítejte s tím, že tepelná úprava bude celkově trvat možná i o polovinu času déle, než je uvedeno v návodu na přípravu daných těstovin. Nejlepší je zkrátka odebrat vzorek a ochutnávat. Jak se začíná množství tekutiny zmenšovat, je vám jasné, že se začínáte blížit do finiše. Když jsou těstoviny al dente a trocha tekutiny na dně ještě zbývá, nastrouhejte ještě parmazán a promíchejte. Zahustí a ochutí omáčku. Pak už jen přidejte pár lístečků bazalky a tohle je finální stav, jak by to mělo vypadat. Samozřejmě že recept si lze upravit, vychytat třeba osmažením česneku na začátku, ale takhle je vaše úsilí na úplném minimu a pozor – chutná to překvapivě dobře!