video
Smažené zastřené vejce30 / 03 / 2019
Na 4 vajíčka
- 4 čerstvá vejce
- cca 300 ml oleje na smažení (zůstane čistý, pak ho ještě upotřebíte na další smažení)
- sůl a čerstvě mletý pepř
Varianta přípravy vajec, kterou jste možná ještě nikdy v životě neochutnali – a možná o ní ani nevěděli! Užití obdobné jako pošírované, ale příprava jednodušší a hlavně pěkně křupavý bílek. To musíte zkusit. Koukněte na video:
- Rozklepněte opatrně čerstvé vejce do menší mističky, hlavně ať žloutek zůstane neporušený. Na vedlejší talířek si připravte složenou papírovou kuchyňskou utěrku.
- Do malého rendlíku vlijte asi 2 centimetry vysokou vrstvu oleje. Francouzi používají olivový, ale vystačíte si i se slunečnicovým nebo řepkovým. Rozehřejte ho a opatrně sem vlijte vajíčko z misky. Při správné teplotě kolem 170 až 180 °C začne bílek tvořit bubliny a olej kolem vejce začne mírně bublat.
- Ihned se opatrně snažte kovovým nástrojem uvolnit vajíčko ode dna, pokud se trochu přichytilo. Mělo by plavat. Po asi 10 sekundách se ho pokuste otočit a dosmažte ho tak. Celý pobyt vejce v oleji, aby byl žloutek stále tekutý, by neměl trvat déle než půl minuty.
- Pokud preferujete více tepelně opracovaný žloutek, stačí pobyt v oleji prodloužit celkově na 45 až 50 sekund a je hotovo.
- Přemístěte vejce odkapat na papírovou utěrku, také ho nezapomeňte osolit a opepřit. A ideálně ihned podávat.
- Skvěle se hodí třeba do salátů a sedí kamkoli, kam klasické pošírované vajíčko. S tímhle je jen podstatně méně práce a vždycky se povede. Francouzi ho servírují na rajčatech pečených se strouhankou a petrželkou.