Silvestrovské zobky I.28 / 12 / 2012
Jestliže chcete připravit pro slavící osazenstvo přeci jen něco jiného než plátky rohlíků s máslem, kolečkem čabajky a kyselou okurkou (i když ne že by to taky neocenili), pusťte se do větších experimentů. Zajela jsem do Makra a koupila vše, co bylo třeba. Flank steak, hotové bliny, kaviár v akci, créme fraiche, chapadla kalamárů, nakládané artyčoky a klíčky červené řepy a hrášků – efekt, myslím, ucházející. Mimochodem, i ty kanapkové mističky z průhledného plastu jsem tam koupila. Prodávají se po 50ks a stály myslím ani ne stovku. Dojem je pak mnohem elegantnější. Tvarů a druhů je tam v sortimentu víc.
Bliny s kaviárem
- kupované bliny (najdete u uzených ryb v chlaďáku)
- balení kaviáru z lososa
- créme fraiche
Nejlehčí na přípravu. Stačí bliny vybalit a na sucho je nechat chvilku na rozpálené pánvi. Rozvoní se, zrefrešují, zkřehnou a můžete machrovat. Pak stačí jen lžička crémě fraiche na každou a poklást kaviárem. Kromě Makra jsem bliny ale zatím nikde v supermarketu neviděla, takže pro jistotu, tady je recept na ty domácí – pěkný recept jsem našla tady.
Kalamárové tapas
- 4 větší chapadla kalamárů
- 1 sklenice nakládaných artyčoků
- citron
- petrželka
- sůl, pepř
- hráškové klíčky na dekor
- servírujeme s pečivem
Chapadla musíme omýt a vložit do vroucí osolené vody s kapkou citronu nebo octa, bobkovým listem a kuličkami pepře. Vaříme do změknutí (50-80 minut podle velikosti). Pak je vyjmeme, necháme lehce zchladnout a odstraníme vše mazlavé a fialové, aby zbylo jen pěkné bílé masíčko. To nakrájíme asi cm široké dílky. V misce smícháme se solí, drceným pepřem, citronovou šťávou a najemno nasekanou petrželkou. Otevřeme skleničku s nakládanými artyčoky. Překrájíme je na úměrně velké kousky a přidáme do misky. Minimálně polovinu „láku“ z artyčoků vlijeme k tomu a promícháme. Necháme dobře proležet. Hodinu před podáváním vyjměte z lednice, aby maso nebylo příliš ztuhlé.
Roastbeefové jednohubky
- flank steak (nebo hanger)
- medová hořčice
- tymián, rozmarýn
- sůl, pepř
- klíčky řepy na dekor
- servírujeme s pečivem
Základní postup při zpracování flank steaku á la roastbeef najdete v následujícím videu. Postupujte úplně stejně. Nechte vychladnout. Kombinujeme s několika kapkami medové hořčice a zdobíme klíčky.