Sashimi z lososa03 / 12 / 2014
Ingredience na 8 porcí
- 500 g vrchního filetu z lososa na sashimi
- červený pepř
- 3 citrony
- 20 g černého sezamu
- 1 až 2 lžičky cukru
- 12 lžic sezamového oleje
- 10 lžic Kikkoman sójové omáčky
- 3 vaničky sakura mix směs klíčků
Tento recept jsem dostala k dispozici v materiálech pro novináře na lososím přežíracím večeru pod záštitou ochranné známky Norge. Nejedná se o logo žádného výrobce, ale o vyjádření země původu lososa. Článek si můžete přečíst tady.
Postup:
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř.
Z citrónové šťávy a kůry, Kikkomanu a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.
Asi se ptáte, kde tyhle ingredience vůbec seženete. Pro čerstvého lososa, kterému věřím i na sashimi, jdu obvykle do Makra, kde seženete i sakura mix klíčků (i když taky jak v jakém – v Plzni jsem je nikdy neviděla…na Stodůlkách naopak vždycky). Sashimi se dělá z horní vysoké části filetu, je přirozeně bez kůže. Téhle části lososa by se s nadhledem dalo říkat svíčková. Černý sezam a sezamový olej jsou běžnými artikly ve vybavenějších obchodech s asijskými potravinami. V Praze vím třeba o Japa shopu v Dejvicích, Korea marketu v Gorazdově ulici, potravinách v Karlíně na zast. tram Karlínské náměstí…příkladů by byla hora. Tutově byste pořídili i v Sapě. A celkem pravděpodobně také ve vybaveném hypermarketu, kd jsou ale ceny těchto surovin mnohem dražší… A nebo eshopy. Kikkoman už mají mezi sojovkami v každém supermarketu, ale opět – levnější bude v asijských potravinách a to znatelně.