Salsa verde20 / 11 / 2011

Salsa verde neboli zelená „omáčka“ se podává hlavně k masu a rybám. Skvělá je také s nachos. Pokud salsou chcete ozvláštnit červené maso, hodí se ji okyselit červeným vinným octem. K rybám lépe padne citronová nebo limetková šťáva. Neexistuje žádný jediný správný recept, funguje to na stejném principu jako český bramborový salát – každý ho děláme po svém.
Ale během prodírání se hroumadou možností mě zaujaly následující dvě.

Mexická zelenina, mochyně, někdy se jí říká zelené rajče. Tomatillo je zralé, když lusk pukne a vykoukne na vás kulička – ať už zelená nebo fialová. Je to blízký příbuzný angreštu. U nás v sámošce na ně nenarazíte, ale přímo na poli dozrávají v druhé polovině července v prodejní zahradě InFlore, odkud jsem si je také přivezla,
stejně tak jako papričky jalapeňos.

Ingredience na 2 porce:

  • 1 větší tomatillo
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1/2 menší bílé cibule
  • trochu limetkové šťávy
  • jalapeňo podle chuti
  • špetka cukru
  • sůl

Postup přípravy receptu:



Tomatillo vybalíte z lusku, rozkrojíte napůl a dáte na 7 minut do trouby pod gril, aby kůžička lehce zhnědla. Necháte vychladnout, kůži sundáte. Na drobno nakrájíte cibuli a koriandr, se vším smícháte buď v hmoždíři a nebo v úzké vysoké sklenici a projedete ručním ponorným mixérem. Hmoždíř je na salsy vhodnější, je lepší, když z ní není pasta a jsou malé kousíčky ve struktuře poznat. Nutné je vždy začít s určitým základem a pak kdyžtak dochutit
a přidat citron, jalapeňo a sůl…


Tato možnost je z u nás určitě dostupnějších surovin.

Ingredience na 2 porce:

  • velká hrst hladkolisté petrželky
  • velká hrst bazalky
  • 1 stoužek česneku
  • lžíce kaparů v nálevu
  • 2 filety ančoviček
  • extra virgin olivový olej
  • limetková nebo citronová šťáva či červený vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy receptu:

Opět upřednostněte hmoždíř, pokud ho máte. Pakliže ne, bude salsa vypadat jako ta obrázku – ta je dělaná ponorným mixérem. Měly by v ní být přeci jen znatelnější kousky. Smícháme petželku, bazalaku, nasekaný česnek, ančovičky a kapary a rozemeleme.
Ochutnáme a podle chuti dokyselíme, dosolíme a dopepříme.


KOKO