video

Salát s vepřovými oušky20 / 11 / 2011

Ingredience

  • 2 menší vepřová ouška (do 25 dkg)
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 10 dkg kořenové zeleniny
  • 1 žampion
  • mix zelených salátů
  • sůl
  • pepř

zálivka:

  • 3 lžičky kysané smetany
  • 2 lžičky francouzské hořčice
  • šťáva ze 1/4 citronu
  • olivový olej

Vepřová ouška jsou obvykle na jatkách odstraňována a putují do žrádla pro psy, takže není jednoduché je sehnat. Nakonec jsem si je telefonicky předem objednala v řeznictví , odkud pravidelně vyráží pro konkrétní objednávky přímo na jatka. Napodruhé se poštěstilo a opravdu mi ouška přivezli. Sice jsem požadovala dvě a dostala jich devět ve vakuovaném pytli, který měl přes kilo, ale stálo to celé asi 50 Kč, takže jsem neprotestovala a pro dobro natáčení VIDEOreceptu vzala, co bylo. Ouška jsou vlastně chrupavka pokrytá kůží, takže ideální na žvýkání pro psy, nikoli na žvýkání pro nás. Je tedy důležité, abychom před samotným smažením ouško uvařili doměkka. Než se do toho pustíme, ještě dodám, že recept je inspirován menu brněnské restaurace U Kastelána,
moje dojmy z návštěvy najdete v GASTROzážitcích


Pokud chcete mít porci jako U Kastelána, budete potřebovat ouška dvě. Pokud chcete, aby vznikla taková, jakou mám na konci VIDEOrecepti já, stačí vám jedno za 5,50 Kč. Vložte do vroucí vody spolu s půlkou mrkve a kouskem celeru (můžete vyměnit za jinou zeleninu, kterou doma zrovna najdete – řapíkatý celer, cibuli, petržel, pastiňák, růžičkovou kapustu a podobně). Vodu osolte. Nechte vařit, dokud ouško nezměkne, což trvá cca 60 – 80 minut. Vyndejte z vody a nechte trochu vychladnout. Pokrájejte na nudličky. Pak prolisujte 2 stroužky česneku, dejte do misky, přidejte sůl, pepř a olej a nechte marinovat. Někde jsem četla dokonce i dva dny…Ale obecně tedy řeknu co nejdéle můžete…Osobně si myslím, že to na výsledek nebude mít nijak zvláštní vliv, protože hodláme smažit a křupat to bude na každý pád. Připravte si také hořčičnou zálivku – promíchejte všechny nutné ingredience. Natrhejte saláty. Já jsem použila po vzoru restaurace ledový a lollo rosso. Od každého asi 2 velká lupena nebo 3 menší. Ke smažení oušek doporučuju friťák. Dá se smažit i na pánvi, ale opravdu to dost prská. Jedno kolik oleje tam dáte. Prostě to hrozně prská. Buďte na to alespoň připraveni nějakou poklicí, kterou našikmo na pánev položíte a budete prskance od oleje eliminovat. Na pánvi smažíme celkem asi 5 minut a to i spolu s oloupaným celým žampionem. Pokud ouška nemáte úplně potopená, v půlce času je obraťte. Až se budete chýlit ke konci, promíchejte salát se zálivkou a dejte na talíř. Ouška vyjměte z tuku, nechte okapat na savém ubrousku, stejně tak žampion. Ten pak překrojte na čtvrtky a dejte na salát.
Ouška vedle salátu, např. do malé mističky.

Celý VIDEOrecept je tady:

Dotazy, náměty či něco takového? Pište na koko@menudomu.cz :)