Quiche, kyš! Se slaninou a cibulí20 / 11 / 2011
Zkuste si doma upéct slaný koláč. S koupeným těstem ho máte za 15 min v troubě.
Ingredience:
- těsto na koláč
- 1 velká cibule
- 15 dkg slaniny
- 15 dkg sýra
- 4 vejce
- 1 balení (200g) sladké šlehačky 31%
- bylinky podle chuti, sůl, pepř
- olej na vymazání formy
Postup přípravy receptu:
V chlaďáku v supermarketu u knedlíků a vajec najdete chlazená těsta, jedno z nich, kulaté,srolované do ruličky, je těsto na koláč.
Stojí kolem 40,- Kč a za tu ušetřenou práci v poměru ke kvalitě domácího a kupovaného těsta se vyplatí ho koupit.
Doma vymažte trochou oleje klasickou kulatou formu na koláč (průměr kolem 28 cm),
z těsta odstraňte pečící papír a samotné ho umístěte do formy podle návodu.
Vidličkou ho v tomto případě propichovat nemusíte. Podle velikosti seřízněte okraje těsta do výšky stěny formy.
Na pánvi opražte slaninu nakrájenou na kousky, později k ní přidejte také cibuli na tenká kolečka, restujte dozlatova.
Pokud slanina pustila moc tuku, nechte ji odkapat i s cibulí na ubrousku, pak směs stejnoměrně rozmístěte do formy.
Posypejte polovinou nastrouhaného sýra (v mém případě Ementaler 45%).
V misce si metlou promíchejte šlehačku, vejce, sůl a bylinky a vlijte do formy.
Posypte druhou polovinou sýra. Pečte, dokud koláš nechytí tu pravou zlatou barvu. 180°C cca 30-40 min.
Během pečení neotevírejte troubu a neděste se, že se koláč nafoukne. Hned, jak ho vyndáte, bude povrch vodorovný.
Takhle pečený koláč je ve výsledku uprostřed tak 2 cm vysoký.