Prague Food Festival 201325 / 05 / 2013

Na PFF jsem byla letos poprvé. Vím, možná je to v mé pozici až ostudné…ale minulý rok jsem měla snahu se tam dostat, leč v čase, kdy jsem ho události mohla věnovat, už byl areál našťouchán k prasknutí, takže jsem se tam prostě nedostala. Letos to byla jiná – měsíc předem jsem si jako poslušný zákazník zamluvila vstup přes web, stálo mě to 650 Kč. V téhle ceně je 150 Kč vstupu + 20 grandů – malých papírků bílo-zelené barvy, bez kterých tu nedostanete ani vodu bez bublin. Dobře jsem udělala. Tahleta „dvacka“ je opravdové minimum, které potřebujete, abyste alespoň něco ochutnali, i když na pití musíte šetřit – ale zas pak nemusíte do tojtojek. Základní minimální vstup je za 450 Kč – k němu dostanete 10 grandů…a to je proklatě máááálo….Takže pár postřehů:

  • dámy, zapomeňte na podpatky, místní dlažba by způsobila dojem, že jste všechny grandy utratily za víno, velmi těžko by se vám tu chodilo
  • nezapomínejte si u stánků, kde budete i jíst, vzít dostatek ubrousků – nejen na ústa, bradu, případně triko nebo kravatu, ale hlavně také na otěr příboru
  • jeden příbor dostanete přímo u kasy u vchodu, další stojí 20 Kč, takže se vyplatí otírat
  • grandy si můžete i přikoupit, vždy po 10 ks za 250 Kč
  • striktně se držte toho, jakým vchodem máte přijít, jinudy vás opravdu nepustí (tedy pokud máte předkoupeno jako já)
  • do areálu vás nepustí s ničím k pití ani k jídlu, šacujou mošny jako na koncertech rokových hvězd
  • klidně se bude hodit i pikniková deka, když nebude teda pršet nebo těsně po dešti
  • nejlevnější víno jsem tu našla za 2 grandy 1,25 dcl, Baccus, dolní prostranství
  • můžete si dávat i výhodné menu u jednotlivých restaurací, většinou jsou to tři chody za 10 grandů
  • jinak stojí chod od 4 do 8 grandů podle surovin… dezertíky jsem viděla i za 2
  • největší fronta byla na hambáče u Dish, jeden je za 4 nebo za 5 grandů podle druhu…chutnal, měla jsem Pampu

Co všechno jsem ochutnala? Na konkrétní názvy pokrmů a odkud jsou se můžete podívat na facebooku v tomto albu, stejně tak je tam uvedená i cena každého. Za svých 20 skromných grandíků (člověk by tu dokázal určitě utratit i trojnásobek, třeba kdyby si chtěl užít i párování vín a nebo pokud jí víc než já…a to skoro každý) jsem pořídila následující: tataki z tuňáka, menu o třech chodech – ceviche z krevet a humra, rib-eye a pěnu z bílé čokolády, burger a decku a čtvrt vína.

Letos zúčastněné restaurace, TOP 24 z Maurerova výběru:

AMBIENTE BRASILEIRO • AUREOLE • AUREOLE B13 • AVANTGARDE • BUDDHA-BAR • CAFÉ AMANDINE • CORINTHIA, RICKSHAW • ČESTR • DISH FINE BURGER BISTRO • FRANCOUZSKÁ REST. ART NOUVEAU • CHATEAU MCELY, PIANO NOBILE • CHATEAU ST. HAVEL • LA TRUFFE • LE GRILL & GARDEN@KEMPINSKI • MANDARIN ORIENTAL, ESSENSIA • PIVOVARSKÝ DŮM • RADISSON BLU, ALCRON A LA ROTONDE • U EMY DESTINNOVÉ • YASMIN, NOODLES • ZÁTIŠÍ GROUP (Bellevue, Mlýnec, V Zátiší, Žofín Garden)

Na co konkrétně nás lákali v tiskové zprávě:

Ambiente Brasileiro – Churrasco – grilovaná hovězí picanha (květová špička), cupím (maso z hrbu brazilského hovězího skotu), krk, kuřecí srdíčka, ananas a smažený banán

Čestr – 42 dní stařený nízký roštěnec z plemene česká stračena AvantGarde – „vege“ recept francouzské Michelinské kuchařky Reine Sammut Fazolové ragout s chřestem, máslovou omáčkou a lanýži

Café Amandine – Éclair, lehký dezert z odpalovaného těsta plněný krémem pocházející z Francie 19. století a dříve nazývaný jako ‚petite duchesse‘ neboli malá vévodkyně

Chateau Mcely, Piano Nobile – dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem

Corinthia, Rickshaw – Křupavá humří jarní rolka podávaná se salátkem z mořských řas a oříškovou omáčkou

La Truffe – Pečená játra foie gras s karamelizovanými jablky a omáčkou Bordelaise, se strouhaným černým lanýžem Tuber brumale

Mandarin Oriental, Essensia – Shu mai – na páře vařené knedlíčky z vepřového masa a krevet se zázvorem a houbami shiitake

Radisson Blu, Alcron a La Rotonde – i letos nebudou chybět oblíbené makronky od michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse: „Objevil jsem mandloňový sad poblíž Hustopečí, což je poměrně rarita a z těchto mandlí je udělám.“

Yasmin, Noodles – hmyzí menu: saranče s bulgurem, šváb s restovanou pancettou, cvrček v mangovém chutney a mladý štír s rukolovým salátem

Poprvé jsou jednotlivá menu snoubena s konkrétními nápoji.

Co se vzhledem k počasí bude hodit: Zastřešené degustační zóny u každé restaurace a relaxační „Piknikové louky“.

Program a další informace najdete na www.praguefoodfestival.cz

KOKO