Polévka, která neteče.03 / 08 / 2016
Kulajda (4 porce)
- 4 velké uvařené brambory typ A
- 4 hrsti čerstvých hub
- 50 ml vinného octa
- 50 ml vody nebo zeleninového vývaru
- bobkový list
- hořčičné semínko
- drcený kmín
- čerstvý kopr
- cukr
- sůl
- pepř
- majonéza
- tučná kysaná smetana
- 2 vejce
- nakládané cibulky
- rukola nebo polníček
- jedlé květy
Polévky, ve kterých stojí lžíce, jsou poměrně známou záležitostí. Ale takové, kde by stála i vidlička, jsem servírovala až na Street Food Festivalu u Crossu v pražských Holešovicích. Na výsledek se můžete mrknout ve videu. Každopádně největší úspěch zaznamenala kulajda. Jedna paní si koupila dokonce tři mističky, jak jí chutnala. Děkuji :)
Pár slov k přípravě kulajdy
Na tuhle kulajdu je ideální příprava den předem, aby všechno mělo čas se proležet a nabrat chutě. Uvařte tedy kvalitní žluté salátové brambory ve slupce, nechte zchladnout, oloupejte a dejte vychladit do zítřka.
Důležitou složkou jsou tu nakládané nebo marinované houby, které dávají celému pokrmu říznost a kyselost. Jestli máte skleničku zavařovaných hříbků z minulého roku, jste bez práce. K bramborům do salátu pak přidejte i trochu láku. Pokud máte ale houby – myšleno kulové – mám na to trik. Potřebujete jen žampiony (ideálně hnědé) a špetku sušených lesních hub. Stačí je hodit do vroucí vody nebo vývaru (toho malého množství podle receptu) a nechat půl hodinky stát. Tenhle houbový louh bude skvěle vonět a jeho vůni načerpají i čerstvé žampiony. Nasáklé sušené houby je dobré pokrájet na miniaturní kousíčky, abyste je pak nežvýkali. Žampiony nakrájejte na tlustější plátky. Smíchejte louh s octem, přidejte koření, dostatečně osolte a trocha cukru neuškodí. Lák musí být přechucený, ale zas nesmíte kašlat z octových výparů, když se nad něj při vaření skloníte. Houby se vším takhle provařte max. 10 minut, rendlík dejte někam do chladu, třeba do sklepa, a na den na něj zapomeňte.
Pak už je to jednoduché. Brambory na kostičky. Houby vyjmout z láku (a nezapomínat prověřit, že se mezi nimi neschovávají kuličky pepře) a smíchat. Jako pojivo používám půl-na-půl créme fraiche a majonézu. Přidáte čerstvý kopr. Případně tyto tři složky můžete promixovat ve výkonném mixéru, díky čemuž vše zezelená jako to mám já na festivalu ve videu. Dochutíte lákem, solí, pepřem… servírujte se šestiminutovým vajíčkem a dalšími okrasami :)