Palačinky slané i sladké20 / 11 / 2011
Ingredience na 11 palačinek
- 2 vejce L
- 250 g hladké mouky
- 600 ml polotučného mléka
- špetka soli
- olej nebo máslo na pánev
Na každou palačinku:
- měkký tvaroh
- smetana na šlehání
- vanilkový cukr
- strouhaný kokos
- rozinky
- moučkový cukr
- mletá skořice
- ovoce (jahody, maliny…)
- med
Postup přípravy receptu:
Těsto na palačinky, které uvádím, je takový univerzál, který uvítá rodina, kde chce někdo slanou verzi a někdo zas tu sladkou. Pokud budete dělat jen sladké, přidejte do těsta 2 vrchovaté čajové lžičky moučkového cukru. Nejdřív smícháme mléko s vejcem. Důkladně promícháme v jednobarevnou tekutinu. Pak až přidáme mouku a sůl. Metlou intenzivně opět promícháme, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Necháme ho chvilku odpočinout, během toho ještě zhoustne. A připravíme zdobné ingredience. Smícháme tvaroh (já používám tučný), vanilkový cukr, rozinky, kokos a trochu smetany pro lepší konzistenci – tvaroh by sám o sobě byl moc tuhý a suchý. Množství je v tomhle případě opravdu jen a jen na Vaší chuti. Takže ochutnávejte, dokud to nebude ono. To přece není nic nepříjemného :) Zbytek smetany ušleháme. Buď jako já na starý způsob a nebo ponorným „mixérem“, ale s koncovkou v podobě metly. Trvá to chvilinku. Pro excelentní konzistenci kupujte „de luxe“ smetanu, která má 40 proc. tuku, to je opravdový držák. Ovoce je na Vás. Samozřejmě, i mimo sezonu lze koupit jahody, vypadají pěkně, ale chuť nic moc… Na podzim je lze nahradit třeba pokrájenými oloupanými sladkými jablky podušenými na troše másla
s cukrem a skořicí.
Až budou ozdoby připraveny, rovnou berte do ruky pánev s rovným, těžkým a nepřilnavým dnem (některé pánve se teplem zkroutí a palačinky by se Vám dělaly špatně). Nechte na plotně pořádně rozehřát. A teď otázka: Olej či máslo? Za mě musím říct olej. Ne olivový, obyč, třeba slunečnicový, ale ne ten za 20 korun. Nejsem z nejtrpělivějších, takže upřednostňuju rychlou palačinkovou výrobu. To vyžaduje skoro nejvyšší stupeň ohřevu plotýnky a při téhle teplotě se máslo přepaluje, hnědne, hnědnou z toho i okraje palačinky. Jedno se máslu vzít ale nemůže – palačinky jsou po něm šťavnatější a vláčnější. Ale při obracení jsou křehčí a mají víc tendenci se trhat. Naopak na oleji jsou pevnější, rychleji se dělají. Každopádně, aby zvláčněly, chce to je vedle pánve poblíž na sporáku vrstvit na porcelánovém talíři jednu na druhou a nechat je takhle odpočítat. Klidně je ještě přikryjte dalším talířem a nebo alobalem pak na 5 minut. Nebo zkuste kompromis – trošinku oleje, trošinku másla. Tuk každopádně přidáváme před každou novou palačinkou. Oleje dávám tak půl polévkové lžíce a pánví zatřesu na všechny strany, aby se po povrchu rozlil. Pak hned leju z naběračky těsto. Množství záleží na velikosti pánve i naběračky. Nicméně upřednostňuju tenčí palačinky, takže to nepřeháním a dávám jen tolik, aby to vystačilo na pokrytí celého dna pánve po tom,
co po něm těsto rozprostřu jako ve videu.
Možností přísad, jakými palačinky vylepšit, je nekonečně. Doma je nejradši pomažu domácí rybízovou marmeládou, zatočím do ruličky, posypu moučkovým cukrem a je hotovo.
Ze slaných verzí jsem zkusila dvě – jednu spíš snídaňovou a druhou svačinovou:
Snídaňová slaná palačinka
- 1 palačinka z neslazeného těsta
- 2 vejce
- 5 menších žampionů
- čerstvá petrželka
- sůl a pepř
Palačinku vytvoříte podle návodu výše. Necháte ji na teplém místě odpočívat. Během toho oloupete žampiony. 2 pokrájíte na drobnější plátky, 3 rozkrojíte horizontálně napůl, vznikne 6 plátků.Ty na másle dozlatova orestujte na malé pánvi. Bude to trvat tak 8-10 min. Vyjměte a na dalším másle opět dozlatova orestujte i drobné plátky, to zabere asi 4 minuty. Přidejte dvě vejce, rozmíchejte, osolte, opepřete, přidejte petrželku. Umístěte na střed palačinky,
přehněte zprava i zleva, ozdobte plátky žampionů.
Svačinová slaná palačinka
- 1 palačinka z neslazeného těsta
- 5 zelených oliv
- 1 velký plátek kvalitní šunky
- hrst strouhaného sýra
Palačinku vytvoříte podle návodu výše. Olivy nakrájíte na kolečka, plátek šunky (ideálně skoro tak velký jako palačinka) položíte na ní, posypete olivami a sýrem (používám polotvrdou goudu), zamotáte a přemístíte na teflonový pekáč. V troubě jí stačí 5 minut na 160°C.
Povrch bude lehce křupat, ale nebude vysušená.
Na facebooku MENUdomů jsem podala dotaz na nejoblíbenější přísady k palačinkám a tady je výběr těch nejzajímavějších,
třeba se necháte inspirovat:
• Vanilkový tvaroh s teplými jablky a hruškami se skořící
• rybíz ala brusinky, domácí smetánka, skořice
• Domácí ostružinová marmeláda, cukr krystal + skořice, aby to pěkně křupalo a nebo zapéct v troubě s tvarohem a rozinkama
• jablečný rozvar s vínem a tvarohový krém
• pribináček
• domácí jahodová marmeláda, u ségry vede nugeta, ale nejsou špatné ani s tvarohem, nebo s medem, nasekanými ořechy a zakysanou smetanou
• plneny tvarohem a omacka visnova
• nutella s banánem
• s burákovym máslem a marmeládou
• potřít lipánkem a dozdobit jahodama nebo borůvkama
• Zakysaná smetana lehce vyšlehaná s rozmačkanými jahodami a cukrem
• jakoukoliv marmeládou pomazané, naplněné na plátky nakrájenými broskvemi a jahody překlopené,tak jak na úvodním obrázku a nastříkané šlehačkou a polité čokoládovým topingem
• Tvaroh a žloutky
• mražené jahody rozmixované ze šlehačkou
• nic víc než vymačkanej červenej grep a hnědej cukr – jsou pak šťavnatý, osvěžující a nezaplácnou
• nejlepší je , když se dovnitř dá karamelová zmrzlina a nahoru šlehačka
• med a limetky
• červenej džem + šlehačka, ale výbornej je i na tenký plátky nakrájenej banán + šlehačka
• palačinka posypaná moučkovým cukrem, pokapaná citronem a smotaná
• zmrzlina, šlehačka, javorový sirup
• s čokoládovým nebo borůvkovým jogurtem
• Marmeláda a posypat grankem
• kakao+moučkový cukr (decentně) a zakapat máslem a zabalit
• Švestkový povidla a kysaná smetana
• mango nebo banán primo do těsta a pak polít medem nebo čokoládou
• Nutella, banán a ořechy
• vanilková zmrzlina, borůvky,šlehačka a čokoláda
• Já si z dětství pamatuji čaropěnku,sníh vyšlehaný z bílků do tuha a rozmíchaný s marmeládou
• tuna másla, karamel, koňak a pomerančový likér… nejlepší a nejjednodušší Crepes Suzette… ty stojí za hřích… :o)))
• povidla, strouhaný perník a zakysaná smetana :)
• Naložený zázvor v cukru, nakrájený na tenké plátky, trochu posypané moučkovým cukrem, může být k tomu i šlehačka. Mňam, tak to jíme v Holandsku …
• Bretonské galletty – z pohankového těsta, „kompletka“ – tedy vejce, šunka sýr. Nebo hermelín + brusinky
• Se špenátem a fetou, s houbami nebo borůvky a zakysanka
• podušený pórek na másle
• šunka, sýr, olivy…
• špenát, žampiońy a čedar
• macerovaný a ogrilovaný lilek a sušená rajčata orestovaná s medem…slzu citronu a špetka strouhané čokolády…
• na slano s třenou nivou
• se špenátovou směsí a podávám s volským okem
• Rajčata a žampionky, ale do těsto se nesmí osladit
• plňené šunkou a sýrem ,obalené v trojobalu jako řízek
• Se špenátem a nivou
• Obyčejné těsto neslazené při smažení (relativně na sucho) na něj rozklepnuté vajíčko, posypané jarní cibulkou, zakápnuté „sójovkou“
• těsto neosladit a přidat měkký salám na kousky. Po opečení opepřit.