Nejzelenější hrášková29 / 03 / 2018
Ingredience na 3 porce
- 300 g hrášku
- 2 stonky (60 g) jarní cibulky
- 20 g másla
- 450 ml kuřecího vývaru
- Hrst mátových nebo koriandrových lístků nebo pár snítek kopru
- Šťáva ze ¼ citronu
- Lžíce worcesteru (možno vynechat)
- Sůl a pepř
- Případně trocha vody na zředění
Jak docílit toho, aby byl hráškový krém tak svěže zelený, jako samotný rozmrazený hrášek? Pokud budete postupovat podle návodu, budete ho mít vařený za 10 minut. Další otázkou je správná hustota polévky. Chcete aby v ní stála lžíce? Nebo radši odlehčenou verzi?
Zelený čtvrtek v kalendáři, to se musí oslavit. I tradice velí konzumovat zelené pokrmy. Jenže ne vždycky se onen barevný odstín blíží televizní obrazovce, zatímco sledujete pídžíej. Zelená zelenina, to je prevít. Za chvilku žloutne a pak tak trochu šediví. Dá se tomu přitom úplně jednoduše zabránit. Nejen hrášek, ale třeba i brokolice, špenát, zelený chřest nebo fazolové lusky ztrácí tu parádní barvičku příliš dlouhým pobytem ve vysokých teplotách. Proto, když takovou zeleninu blanšírujeme (a chceme ji servírovat jako přílohu), ihned ve chvíli, kdy je na skus, ji musíme přemístit do mísy s ledovou vodou, po vychladnutí slít a následně znovu narychlo před servírováním ohřát. Vždy se doporučuje ji vařit bez poklice. To ale není tento polévkovo-hráškový případ, tam je to jednodušší.
Rozmrazený hrášek se totiž dá mixovat prakticky ihned. Když polévku zpracujeme (doporučuju výkonný blender, který používám už několik let a viděli jste ho i v mých videích, tento od Sage) zastudena a krátce ji provaříme až těsně před servírováním, hrášek prostě nestihne zežloutnout. Na tento postup používejte buď čerstvě otevřený vychlazený kupovaný vývar a nebo právě uvařený (či převařený) domácí a co nejrychleji zchlazený (v zimě to jde přirozeně nejlépe venku na balkoně nebo parapetu).
Co se týče konzistence, pokud máte rádi vyloženě husté polévky, kterým se s trochou fantazie nebo po drobném redukování dá říkat bez skrupulí spíš pyré, volte poměr 1:1. Nemyslím objem na hrníčky, ale váhový poměr pevné (hrášek + jarní cibulka) a tekuté (vývar + případně smetana, kterou v tomhle receptu vynechávám) složky. S nějakými drobáky v podobě másla nebo citronové šťávy si nemusíte dělat starosti. Aby zůstala krémové polévce její důstojnost, nepřekračujte poměr 1 díl pevné ku 1,5 dílu tekuté složky.
Postup přípravy
- Mražený hrášek navažte v porcelánové misce a zalijte vařicí vodou z rychlovarné konvice. Po dvou minutách slijte, je připraven.
- Jarní cibulku včetně zelených konců nahrubo pokrájejte. Samozřejmě užijte jen ty svěží neuvadlé části. Orestujte ji nějakých pět minut na středním plameni na másle.
- Přidejte hrášek, citronovou šťávu a vývar pokojové teploty, promíchejte. Vypněte plotýnku.
- Pokud chcete přidat čerstvou bylinku, teď nastala pravá chvíle.
- Přemístěte všechen obsah do většího blenderu (velmi výkonný mixér) a nebo po jednotlivých porcích do smoothie makeru a pořádně promixujte. Za necelou minutu dosáhnete dokonale hebké konzistence. Takhle můžete směs rychle zachladit a mít ji připravenou až den předem.
- Těsně před tím, než budete chtít polévku servírovat, ji v hrnci přiveďte k varu. Během toho osolte, opepřete, možná bude potřeba ještě trochu citronové šťávy a případně pro výraznější chuť můžete přidat lžíci worcesteru.
- Servírujte zakápnuté olivovým olejem extra virgin, ozdobené bylinkami a s čerstvě namletým pepřem.
Celou přípravu doporučuji zmáknout na jeden zátah, protože těsně po promixování je krém ještě nadýchaný a lehký díky bublinkám, které se do něho dostaly. V tomto receptu vynechávám úplně smetanu nebo šlehačku, protože polévka chutná skvěle takhle přírodní a navíc by nám přimíchaná běloba kazila výslednou barvu v talíři.
Ohřívejte vždy jen tu část polévky, kterou rovnou zkrmíte.