Mléko na talíři20 / 11 / 2011
Mléko na talíři
Když jsem si poprvé přečetla nápis „Mléko na talíři“, vzpomněla jsem si na nevalný zážitek ze školky. Týkal se mlékové polévky s nudlemi a na webu, kde se věnuju dobrému jídlu tomu nepatří jediné slovo navíc. Ale nemusíte se bát škraloupů ani ničeho podobného. Mléko na talíři je festival, který oslavuje mnoho forem tohoto produktu, bez něho by vaření bylo opravdu těžké. Z polévek tu máme kulajdu, špenátový nebo houbový krém, z předkrmů třeba mozzarellu z buvolího mléka. V oblasti hlavních chodů se v mléce pošíruje, peče i nakládá. A na dezerty je to ingredience jako stvořená – od palačinek, přes panna cottu či parfait. V tuto chvíli začíná mít mléko každý rád, prostě se jen musí použít vhodněji,
než to tenkrát udělali ve školní kuchyni.
Festival probíhá od 6. do 26. srpna v pražských restauracích Amade, Ambroisie, Dock House, Chateau St.Havel, Fama Grand a U Emy Destinnové. Každá restaurace nabízí své jedinečné tříchodové menu za jednotnou cenu 290,- Kč. Rezervovat si ho můžete pouze přes web na adrese ALAKARTE.CZ a nebo přímo na stránkách festivalu www.mlekonataliri.cz, kde si jednotlivá menu můžete prohlédnout a to nejen v popisu, ale i na fotkách. Tyto výše jsou některé z nich. Osobně mohu doporučit Emu Destinnovou. Konala se tu tisková konference a všechny chody jsem měla možnost ochutnat.
Všechny byly skvělé.
2.8.2012
KOKO