Michelinský hvězdný double20 / 11 / 2011

Michelinský hvězdný double

Ááááálelůůůja! Praha se dočkala. Respektive se dočkalo Česko. Poprvé za svou existenci udělil Michelinský průvodce
„Michelin Main Cities of Europe“ hvězdu restauraci, kterou má pod palcem šéfkuchař, jehož zrodila naše vlast.
Doteď vlastnilo jedinou hvězdičku Allegro pod vedením Andrey Accordiho. Ten se ale odtěhoval do Petrohradu, hvězda taky fuč,
z Allegra je Cotto Crudo … jen místo zůstalo stejné – pražský Four Seasons. Čeští šéfkuchaři dosud utírali nos. Teď je ale všechno jinak.
Praha má rovnou double.

Osobně si myslím, že zaslouženě může slavit La Dégustation Bohéme Bourgeoise (divně doslovně překládám: Ochutnávky pro bohémské měšťáky …
francouz by po mě teď hodil šněka). Psala jsem o nich už diplomovou práci na vysoké škole a je to jedna z těch restaurací,
která byla zprovozněna pro radost majitelů, přestože první roky byly značně ztrátové. Vydrželi a teď sklízí úspěch.
Místní personál superlativy nevyjádřím – nikde jsem se s tak citlivě rozeznaným rozdílem mezi nepříjemnou přehrávanou laskavostí a nevtíravou,
ale maximálně všímavou péčí o zákazníka, nesetkala. Navíc tu vyjíždí ráno co ráno s chladícím autem a brázdí luhy a háje kolem Prahy napříč biozemědělci
a biofarmáři a odebírají, co je zrovna nejlepší. Z toho pružně vymyslí šéfkuchař Oldřich Sahajdák degustační menu a pokud sáhnete hodně hluboko do peněženky
a ochutnáte i skvosty, které doporučil k menu sommeliér, máte zaděláno na životní zážitek. A taky životní útratu.
Menu o sedmi chodech (nepočítám četné amouse-bouche) vyjde jednoho na 2 250,- Kč a víno k menu podle výběru, ale nad tisícovku určitě.
Levnější variantou, jak alespoň lehce okusit místní umy, je zkrácené „divadelní menu v 18 a nebo po 22té hodině“ za 1000,- Kč a nebo během oběda co chod,
to 120,- Kč. Zakládají si na českých potravinách i české kuchyni konce 19. století. Menu se často mění, proto kontrolujte, co je zrovna v nabídce,
a pokud se vám bude vše zamlouvat, neotálejte s návštěvou dlouho. Web je tady.


Alcron je druhou restaurací, která se díky tomuto ocenění bude teď těšit velké pozornosti. Jejich sedmichodové menu stojí 1 500,- Kč
a můžete si ho tu sestavit z více možností. Jestli byste měli nebo neměli problém si vybrat, můžete zjistit na jejich
webu. Já tu a tam ano.
Můžete si dát chodů také méně za nižší cenu a to i ve večerních hodinách. Alcron brzy přidáme do GASTROzážitků a zhodnotíme co a jak.
Byla jsem ale už v jeho sesterské La Rotonde a naprosté nadšení jsem vyjádřit nemohla.
Bohužel, tady už obsluha sklouzla k té přehnané laskavosti a od dezertu jsem čekala mnohem víc. A co víc – prostě je to pro
mě stále hotelová restaurace… I když momentálně podle Michelina ta nejlepší hotelová restaurace v České republice.


Ještě výčet restaurací, kde se kvalitně najíte za rozumnou cenu. Ocenění nově obdžely Sansho a už neexistující Monastery (momentálně Lichtfield).
Z minulého roku obhájily Aromi, Divinis, SaSaZu a také Le Terroir. Třeba ta mě celkem pobavila. Bib Gourmand sem v principu dobré jídlo za
přijatelnou cenu zařadil restauraci, která má šestichodové menu za 1 790,- Kč (Alcron s hvězdičkou má 7 chodů za 15 stovek).
Vyplývá mi z toho jediné – Le Terroir je kvalitní, ale na to, jaké má ceny, to na hvězdu ještě není – za tu cenu by museli předvést ještě prostě víc.
Tak třeba příští rok!

14. 2. 2012