Melounové carpaccio naslano07 / 09 / 2021
Ingredience na 8 porcí
- Baby meloun bezsemenný cca 2,5 kg
- 2 lžíce šupinkové soli
- Lžíce olivového oleje
- 4 lžíce BBQ omáčky
- K servírování dle chuti:
- Balsamico glazé
- Citronová šťáva
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Rukola
- Hoblinky parmazánu
- Olivový olej extra virgin
Tohle je majstrštyk mých letošních prázdnin. Když jsem chtěla na party připravit něco opravdu speciálního, vytáhla jsem z trouby melouna pečeného vcelku, naostřila nůž a byla vymalováno.
Meloun zbavte slupky – vše zelené a bílé musí pryč. Udělejte zářezy do kříže a pořádně osolte. Vložte na pekáč a pečte při 200° C dvě hodiny. Hned po prvním pečení nečekejte zázraky, vzhled se moc nezmění, ani příliš tekutiny meloun zatím nepustí. Musí vychladnout a pak si pobýt minimálně půl dne, ale i klidně dva dny v lednici. Tím se změní textura i jeho objem. Meloun přendejte na pečicí papír a potřete barbecue omáčkou a znovu osolte. Troubu roztopte na maximum a nechte zapékat do té doby, dokud na povrchu mírně nezčerná. Nechte pořádně vychladnout v lednici. Ze dvou a půl kilového melounu nakonec vznikne nějakých 8 porcí. Ptáte se, jak servírovat? Úplně na klasiku jako carpaccio z hovězího – takže s trochou balzamikového glazé, citronovou šťávou, solí, čerstvě mletým pepřem, rukolou, parmazánem a olivovým olejem. Věřte mi, chutná to stejně dobře, jak to vypadá. A za tu přípravu to rozhodně stojí.