Masáky na paprice26 / 08 / 2014

 

Recept vypadá složitě jen na první pohled, když vidíte výčet ingrediencí, ale žádné strachy. Pokud jste si dopoledne přivezli z lesa košík masáků, tento způsob zpracování musíte vyzkoušet. Nejste-li si však úplně jisti, jak muchomůrka růžovka vypadá, projděte si nejdřív popis, její odlišnosti od muchomůrky tygrované a prohlédněte pár obrázků.

Ingredience na 4 porce

Na knedlíčky:

  • 200 g na kostičky nakrájených včerejších sojových rohlíků
  • 60 g slaniny
  • 60 g pórku
  • 2 lžičky sádla + 1 lžička na vymazání pařáčku
  • 60 ml mléka
  • cca 40 g hladké mouky na tvoření jednotlivých knedlíčků

Na masáky na paprice:

  • 500 g očištěných a oloupaných klobouků masáků (růžovek)
  • 100 g na jemno nasekané cibule
  • 50 g pórku
  •  3 lístky čerstvé šalvěje
  • 4 cherry rajčátka
  • 3 lžičky kaparů ve slaném nálevu (možno vynechat)
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 4 lžičky lahůdkové papriky (koření)
  • 350 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g uvařených brambor nebo dvě lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce smetany ke šlehání (možno vynechat)
  • pepř podle chuti
  • 2 lžičky sádla

Začněte přípravou knedlíčků. Včerejší sojové rohlíky nakrájejte na kostičky jako na nádivku. Nůž neodkládejte, chce to ještě na drobno nakrájet pórek a slaninu. Pokud chcete mít knedlíčky obzvláště chutné, doporučuji vše orestovat. Chutě se spojí, slanina pustí vůni, rohlíky ji nasají, pórek zvláční. V tu chvíli odložte stranou do misky, kam přilijete mléko. Důkladně promíchejte a nechte stát a nasávat.

Během toho oloupejte masáky, odstraňte nohy (často jsou velmi červivé a na vaření se nepoužívají). Klobouky nakrájejte nebo natrhejte na nudličky o velikosti drštěk. Cibuli a pórek nakrájejte na drobno. Lístky šalvěje na úzké proužky. Rajčátka na kousíčky. Pokud budete zahušťovat předem uvařeným bramborem (např. zbylým ze včerejšího oběda), nastrouhejte ho na jemno. Nemáte-li ho, později místo něj použijete hladkou mouku. Dejte na pánev dvě lžičky sádla a na něm po dobu 5 minut nechte zesklovatět a změknout cibulku s pórkem a přidejte rovnou i šalvěj, ať se provoní. Pak přidejte houby a nechte dalších pár minut slehnout, během toho občas zamíchejte. Přidejte rajčátka, kapary, protlak a lahůdkovou papriku. Zarestujte, aby se masáky obalily a zčervenaly. Nyní přidejte nastrouhaný brambor nebo mouku, také sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a vlijte vývar. Přiklopte pokličkou a nechte dusit cca 15 minut.

Teď je čas na knedle. Do misky přidejte vajíčko a opět promíchejte. Mouku dovnitř není nutné vůbec přidávat. Stačí ji použít jen na vnější obalení knedlíčků. Z daného množství byste jich měli vytvořit 16 ks o velikosti ping-pongového míčku. Pomocí lžíce a pomoučených rukou je to hračka. Rovnou je odkládejte do napařovací nádoby parního hrnce, multicookeru, a nebo prostě do hrnce na klasický pařáček vymazaný lžičkou másla nebo sádla. Vložte nad již vroucí vodu a nechte v páře 8–9 minut. Pro jistotu po této době jeden knedlíček rozkrojte a ujistěte se, že ani ve středu není nic mazlavého a lepkavého, tedy že je hotov. K masákům už stačí jen přimíchat smetanu (31 % tuku), ochutnat, zda nepotřebují ještě trochu soli či pepře, a je hotovo.