Martinské nočky04 / 11 / 2018

Ingredience na 4 dezertní porce

  • 200 g měkkého tvarohu (3,5% tuku)
  • 160 g hladké mouky + na pomoučení
  • 2 velká vejce
  • 40 ml mléka
  • 12 g prášku do pečiva
  • 20 g vanilkového cukru
  • Moučkový cukr
  • Skořice mletá
  • 15 g vanilkového pudinku
  • 200 g zakysané smetany (16% tuku)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 ml bílého vína (aromatické, sladší např. muškát)
  • 50 ml mléka
  • 300 ml oleje na smažení

V nové 30Menutovce můžete vařit spolu se mnou, za půl hoďky jste hotoví. Během soboty bude dostupná i zkrácená dvouminutová verze videa.

Postup přípravy

  • Na omáčku do rendlíku nalijte sladší bílé víno a přiveďte k varu. 50 ml mléka smíchejte s vanilkovým pudinkem. Vlijte k vroucímu vínu a prošlehejte malou metličkou. Když hmota začne během chvilky houstnout, přidejte i kysanou smetanu. Ztlumte plamen a občas zamíchejte.
  • Vedle začněte rozehřívat zvolna další rendlík nebo pánev, vlijte rovnou dovnitř minimálně 4 cm vysokou vrstvu oleje na smažení.
  • K měkkému tvarohu z kostky do misky přidejte vejce z volného chovu, trochu mléka a pomocí stěrky promísíte. Smíchejte i sypké ingredience – hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  • Nezapomeňte občas míchat lehce bublající omáčku, ochutnejte a oslaďte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. Nechte spojit všechny chutě, přiklopte pokličkou a vypněte plotýnku.
  • Opět se věnujte těstu na nočky, propracujte všechno dohromady v tužší lepkavé těsto. Do jiné čisté misky vsypte trochu další hladké mouky, přemístěte tam bochník těsta. Maličkým množstvím mouky ho i takzvaně pocukrujte. Důkladně si očistěte ruce a zkuste, jak horký už je olej. Na lžíci vezměte kousek těsta a zkuste, co se stane. Olej kolem nočku by měl ihned vřít a tvořit bublinky. Náš olej nyní ještě nemá požadovaných 160 °C, takže hřejeme dál.
  • Smíchejte během toho moučkový cukr se skořicí na pozdější obalení nočků.
  • Vraťte se ke zkušebnímu nočku. Když bude už pořádně zlátnout, je čas ho vyndat a už to rozjet naostro. Sázejte do oleje jeden noček za druhým pomocí polévkové lžíce, dávejte jich do oleje jen tolik, aby na hladině měl každý svůj prostor. Po chvilce obraťte. Noček se bude smažit celkem asi minutu až dvě, řiďte se podle barvy.
  • Začněte během toho už pomalu přihřívat i omáčku.
  • Poté je vyndejte na papírovou kuchyňskou utěrku, která vysaje přebytečný olej. Pak směřují ještě do cukru se skořicí, ve kterých je obalte a oklepejte opět přebytek.
  • Servírujte na dezertním talířku spolu s mističkou plnou horké omáčky. A mimochodem, máte-li fritovací hrnec, nastavte ho na 160°C a recept bude přímo bleskový.

Nádobí:

  • Friťák s nastavitelnou teplotou na 160 °C nebo jen rendlík a děrovaná naběračka
  • Rendlík a menší šlehací metla
  • Cukřenka na moučkový cukr nebo malé sítko
  • Dezertní talíř a mistička nebo malý hrnek, malá vidlička
  • Kuchyňská váha na přesné odvážení ingrediencí
  • Mísa a stěrka

Startovní podmínky:

  • Pokud chcete používat fritovací hrnec, použijte nový olej, ať nočky nezavání rybími prsty nebo řízky.