video
Letní supréme26 / 06 / 2018
Ingredience na 2 porce
- 2 kuřecí prsíčka supreme ( s kůží a částí křidélka)
- 1 malý lilek
- 1/2 žluté papriky
- 8 cherry rajčátek
- 8 černých oliv
- 1/3 červené cibule
- 1/2 paličky česneku
- 1,5 dl kuřecího vývaru (nebo bílého vína či vody)
- 50 g bryndzy
- 50 ml šlehačky 33%tuku
- pár kapek citronové šťávy
- pár snítek rukoly
- špetka pražených slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
- olivový olej
Ještě před tím, než na Mall.TV rozjedeme nové koncepty a pořady (ano, bude toho během pár následujících měsíců rovnou vícero), nabízím video natočené v rámci Kuchařské výzvy, které jsem se měla tu možnost zúčastnit. Povel přebírám od Emanuele Ridiho a dál posílám tichou poštu Honzovi Punčochářovi. Můj úkol zněl jasně – něco sezonního a parádního v rozpočtu do 150 Kč na dvě porce. Hračka :)
Oficiálně tenhle recept tedy nazvu:
Kuřecí supreme s bryndzovou omáčkou a pečenou zeleninou
https://www.youtube.com/watch?v=EzKr1HTsoD8&t=3s
Postup přípravy
- Naporcujte dva supremy z celého kuřete
- Rozpůlte lilek podélně
- Horizontálně odřízněte stopku z česneku, aby už byly vidět i ukrojené stroužky a zabalte do alobalu s trochou oleje a soli
- Ukrojte z papriky 2 větší kousky a slupkou dolů položte na vymazaný pekáč k lilku a zabalenému česneku
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 190 °C
- Rozpůlte cherry rajčátka
- Cibuli nakrájejte na klínky
- Ztlumte teplotu v troubě na 120 °C a přidejte všechno k předpečené zelenině na pekáč
- Osolte a opepřete kuřecí maso, které doteď odpočívalo v pokojové teplotě
- Na troše oleje opečte maso nejdříve kůží dolů a pak z druhé strany dozlatova (z každé strany to bude chtít asi 4-5 minut na středním plameni)
- Přidejte kuře k zelenině na pekáč a nechte dojet při 120 °C minimálně 10 minut
- Poté rozbalte česnek, vymačkejte upečené stroužky a rozmělněte na kašičku
- Připravte omáčku svařením vývaru, šlehačky, česneku a dochuťte citronovou šťávou a pepřem
- Servírujte s rukolou a praženými slunečnicovými semínky
A teď ještě pár vlastních poznatků navíc k celému receptu.
- Suprémy se dají někdy i pořídit samostatně bez toho, abyste je museli preparovat z celého kuřete. Použít můžete úplně stejně také kuřecí prsíčko s kůží.
- Čím větší lilek, tím víc času bude v troubě potřebovat, vybírejte malé roztomilé lilečky, pořád je to jen součást přílohy.
- Čerstvý česnek se peče rychleji než ta vysušená „vyzobaná slunečnice“ skladovaná celou zimu. Čas, který udávám, je pro pěkně mladé česnečky, jinak bude možná palička potřebovat víc času v troubě na vyšší teplotu, aby šly stroužky dobře vymáčknout.
- Klínky cibule ukrojte silné, ať se nespálí na troud.
- Bryndza je vážně hodně slaná, takže do omáčky asi nebude vůbec třeba soli. Omáčka poměrně rychle tuhne, takže ji servírujte dostatečně tekutou a vařicí.