Lanýžové risotto27 / 03 / 2019
Ingredience na 2 porce
- 160 g kulatozrnné rýže
- 450 ml kuřecího vývaru
- cca 400 ml vody (zdá se to hodně, ale hodně se i odpaří)
- 2 banánové šalotky
- 70 ml suchého bílého vína
- 50 g másla
- 40 g strouhaného parmezánu
- 1-2 lžíce lanýžového oleje
- plátky sušených lanýžů (možno vynechat)
- sůl, pepř
- řeřicha
No jo, ale kde mám jako sehnat lanýže? A nemuset zaplatit majlant?! Toť otázka, na níž jsem nedávno našla odpověď v Makru. Máte nějaké v dostupné vzdálenosti? Mezi houbami v chlaďáku (alespoň u nás v Praze na Stodůlkách ano), mají pytlíček se sušenými plátky lanýžů, které dají risottu dokonalý lanýžový efekt.
I když pokud plátky neseženete, pořád není všechno ztraceno. Co do chuti a vůně totiž lépe než cokoli jiného (krom čerstvého pravého lanýže, který záměrně vynechávám, ať neprovokuju) funguje lanýžový olej. A ten už dneska mají v každém obchodě s delikatesami, sýry a podobně. Dokonce i velkých supermarketech. Sice není levný, ale na porci ho potřebujete tak málo, že lahvička beztak vydrží dlouho. Někdy až moc dlouho přes datum spotřeby, takže kupujte co nejmenší balení.
A jak dál na to? Mrkněte na video…