Kuřecí prsa s polentou a grilovanou zeleninou20 / 11 / 2011
Ingredience na 1 porci
- 1 kuřecí prsní řízek s kůží
- 1/4 červené papriky
- 2 plátky lilku
- 1 malá červená cibule
- máslo a olej
- 1 díl polenty
- 2 díly vývaru
- sůl, pepř
- další koření podle chuti např. chilli nebo kari
- čerstvé bylinky
Ze všeho nejdřív si připravte polentu. Ta může ve formičce čekat v chladu na ohřev i den. A čím víc si odpočine, tím je pak lepší.
Podrobný recept máte tady. Kuřecí prsa se dají koupit i s kůží -mají je např. v chlaďáku v Intersparu.
Nicméně, jejich zaručeně francouzský původ, který poznáte už jen ze zlatavé barvy masa na pohled, je poněkud potrestán nekřesťanskou cenou.
V Makru mají ale za asi 100 Kč za kilo celé francouzské kuře Henri, které za ty peníze víc než stojí a nebo téměř kdekoli seženete selské nebo kukuřičné.
Jejich maso i kůže mají lepší barvu, strukturu a vůbec kvalitu celkově. Z něho není problém nůžkami na drůbež prsíčka oddělit.
Jednodušší variantou je samozřejmě koupit prsní řízky, ale přítomnost kůže je znát na šťavnatosti, vzhledu i chuti.
Ze zbytku kuřete si pak můžete ještě zmrazit zadní čtvrtky a ze zbytku kostí s masem a kůží udělat skvělý vývar na víkendový vyprošťovák.
Co se zeleniny týče, tahle možnost – tedy restování a pak ještě trouba, je nejvhodnější kvůli tomu,
že i kuře nechceme vysušovat příliš dlouho na pánvi a chceme, aby mělo pěknou kůrku. Polentu stejně musíme znovu ohřát,
takže praktické je, aby šlo do trouby vše najednou. Syrovou zeleninu tam ale nedávejte, nebyla by ještě hotová…
a pokud byste čekali 20 minut, kuře by se vám tam příliš vysušilo. Zeleninu restujte na oleji, kuře na másle.