Kuře, řepa, cuketa23 / 10 / 2017
Ingredience na 4 porce
-
KUŘE
- 4 kuřecí prsa
- tymián
- sůl
- pepř
- + 6 lžic marinády
- 12 lžic olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce medu
- sůl
- pepř
- 2 malé červené řepy
- kozí sýr s bílou plísní
- vlašské ořechy
- lístky salátu Red chard
- +12 malých brambor
- 1 malá cuketa
- olej
- sůl
- pepř
MARINÁDA/DRESINK
ŘEPA
CUKETA
Recept skýtá mnoho komponentů a můžete vždy využít jen určitou část, ale přestože se zdá, že ingrediencí je hotový telefonní seznam, často se opakují a navíc za vás většinu špinavé práce odmaká trouba. Vytvořila jsem vám jasný itinerář postupu od bodu nula až do servírování vašeho parádního podzimního počinu. Stačí výsledný čas tedy odečíst od času podávání a přesně víte, kdy máte začít a jak postupovat.
Pokud nedáte bez kalkulačky ani ránu, představte si, že chcete tohle jídlo podávat v pravé poledne. Bod nula (0:00 – nula hodin, nula minut) nastává tedy v 9:19. Ale nebojte, aktivní práce tam bude pramálo, spíš se na začátku hodně čeká na upečení řepy. Je chutnější než vařená vakuovaná, kterou běžně koupíte, ale samozřejmě to ušetří hodně času i energií.
Řepy kupujte co nejmenší – budou rychle pečené a také lépe chutnat. I cuketu spíše malou a tenkou – raději dvě babycuketky než nějaké monstrum s měkkým středem s velkými zrnky – takové se na grilování nehodí. Brambůrky volte mini až mikro, např. zámecké, Grenaille apod.
Itinerář postupu přípravy receptu
- Příprava: Nastavte troubu na 220 °C. Než se zahřeje, omyjte řepy a zabalte do alobalu. Stejně tak už si klidně připravte i malé brambůrky (např. zámecké nebo Grenaille) spolu se solí a olejem do aluminiových balíčků.
- Pečení:
0:00 : vložte balíčky menších řep a rovnou klidně i brambor do střední části trouby předehřáté na 220°C.
0:01 : Připravte si marinádu/dresink ve skleničce. Vždy než ji začnete používat znovu skleničkou zatřeste.
0:10 : Vyndejte z lednice celé kuře a rozporcujte ho – na tento recept by se nejvíce hodilo, kdyby případný třetí a čtvrtý strávník preferovali grilované stehenní řízky s kůží, takže byste kuře zpracovali celé a ze skeletu, křídel , kostí a odřezků následně připravili vývar. Pokud je máte již koupené, ušetřili jste si práci a můžete rovnou marinovat.
0:20 : Namarinujte kuře a vložte ho do lednice.
1:10 : Pokud ke grilování pak budete používat jako já kontaktní gril, oprašte ho, ať je pak připraven k akci.
1:20 : Omyjte cuketu a nakrájejte na plátky cca 5 mm. Posolte a dejte stranou.
1:29 : Vyndejte kuře z lednice, ať před grilováním nabírá pokojovou teplotu.
1:30 : Kontrola měkkosti řep – jsou/nejsou? Malé by už měly! Vyndejte je z trouby, brambory také. Rozbalte opatrně balíčky s řepou- bacha na to – vyvane z nich oblak páry, ať vás nespálí! Nechte to všechno trochu provětrat. Brambory zatím neotevírejte.
1:35 : Vložte do trouby, kterou jste teď už vypnuli, ale je v ní stále kolem 200°C, ořechy. Nechte si rozsvícené troubní světýlko a bedlivě sledujte, ať se nezačnou pálit.
1:40 : Vyndejte rozvoněné ořechy z trouby a nechte někde chladnout.
1:45 : Řepa už by měla jít loupat. Používejte raději plastové prkénko a ideálně rukavice (i kdybyste měli čornout dvě v supermarketu v oddělení pečiva a nebo na benzínce u stojanů – sice jsou jak pro gorilu, ale nebudete mít červené prsty – a to se vyplatí!
1:55 : Nakrájejte řepy na úhledné plátky silné maximálně 5 mm. Kulaté „špičky“ si nechte třeba na zítra do salátu.
2:00 : Na plech s pečícím papírem rozmístěte kolečka řepy a na ně rozložte kozí sýr (používám Bouche de chevre s bílou plísní na povrchu). Osolte, opepřete. Dejte stranou. Brambory také stále chladnou a čekají. Nebojte, pak se zas ohřejí. - Grilování:
2:10 : Zapněte troubu na 180°C. Je dost pravděpodobné, že pořád uvnitř ještě tahle teplota bude.
2:11 : Zapněte kontaktní gril, nastavte na vysokou teplotu a vyčkejte, až ji nabere.
2:20 : Ogrilujte nejdřív cukety z obou stran dohněda, zabere to asi 2 a 2 minuty. Stejně tak postupujte i na rozpálené nepřilnavé pánvi s tlustým dnem.
2:24 : Přemístěte kolečka cuket na plech s pečícím papírem.
2:25 : Ogrilujte i kuře. Se zavřeným kontaktním grilem to bude trvat jen nějaké 3 minuty, protože se zatahuje naráz z obou stran. Na pánvi tedy dvakrát 3 minuty. Časy jsou přibližné, protože marináda začne díky medu rychle karamelizovat, a tak je potřeba hlídat správnou barvu. V troubě bude pak maso jen dojíždět, aby bylo i ve středu už ready, takže grilujte do stadia, kdy to vypadá tak, jak pak má i na talíři.
2:30 : Přendejte kuře na kolečka cuket, kam bude v troubě pouštět šťávu. Přidejte na stejný plech i pečené brambory vybalené z alobalu. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C.
2:35 : Nastavte troubu na gril na 220 – 250°C – podle toho, jaká je vaše maximální teplota.
2:38: Pokud jste kuřecí prsa měli opravdu malá a tenká, můžete je vyndat. Pokud máte velké a vysoké kusy, ještě je tam nechte a řepu jen dejte nad ně. Vložte tedy řepu s kozím sýrem přímo pod gril.
2:39 : Zamíchejte salátové lístky s dresinkem. Trochu si ho ještě nechte na pokapání kompletního jídla na talířích.
2:41: Vyndejte vše z trouby, dávejte na talíře, podávejte.
Pečená řepa do salátů
Mrkněte i na následující video, opět stejná zálivka, ale tentokrát jiný postup. Myslete na řepu vždy, kdy hodláte péct v troubě nějakou buchtu, kuře a podobně. Prostě ji stačí v alobalu přidat vedle a díky tomu máte pak nachystanou pochoutku na další den.
Tohle je další možnost – nejdřív loupat, krájet, marinovat a až následně péct a ihned podávat. Každopádně nezapomínejte, že řepě vždy sluší dostatek kyselosti, soli a pepře.