video
Kuře na víně15 / 10 / 2018
Ingredience na 2 porce
- 2 kuřecí stehenní řízky s kůží nebo 2 stehna s kostí
- Hladká mouka na obalení
- 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
- malá mrkev
- 50 g slaniny
- 100 g celých menších žampionů
- 50 g pórku
- 1 stroužek česneku
- tymián (čerstvý nebo sušený)
- 100 ml červeného vína
- 200 ml kuřecího vývaru
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 250 g čerstvých těstovin (široké nudle papardelle)
- petrželka
Postup přípravy receptu
- Pokud jste nesehnali už vykostěné kuřecí stehenní řízky s kůží, pomozte si sami. Stačí menším ostrým nožem následovat kosti. Ty ale nevyhazujte, pomůžou nám ještě zesílit budoucí omáčku.
- Každý řízek rozkrojte na 2 až 3 díly. Osolte je, přidejte tymián a zlehka je obalte v hladké mouce. Do hlubší pánve, na kterou máte i poklici, dejte přepuštěné máslo nebo olivový olej. Když se rozpálí, maso nejprve kůží dolů. Potřebujeme ho mít opečené hezky dozlatova z obou stran. Nezapomeňte na kosti – i ty můžete orestovat.
- Během toho oloupejte a nakrájejte mrkev a přidejte k masu do party. Po chvilce také červené víno, u kterého je potřeba nechat odpařit alkohol. Na jiné pánvi na troše tuku opečte větší kusy žampionů, přidejte slaninu, pórek nebo šalotku. Pak také nadrobno nakrájený česnek, sůl, pepř a lžíci hladké mouky. Po minutě zarestování přendejte do hluboké pánve a přidejte nesolený kuřecí vývar a bobkový list. Duste na středním plamenu pod poklicí.
- V rychlovarné konvici připravte vodu na těstoviny, v hrnci ji dostatečně osolte a přidejte čerstvé chlazené nudle. Vařte al dente podle návodu.
- Kosti vyjměte z omáčky. Zkontrolujte, zda nepotřebuje ještě osolit. Těstoviny tam po slití na poslední chvíli naopak přidejte, aby nabraly její chuť. Přisypejte také petrželku. A můžete servírovat.
Celý půlhodinový recept vařený v reálném čase následuje tady.
Nádobí
- hluboká nepřilnavá pánev s poklicí nebo podobný hrnec
- menší nepřilnavá pánev
- hrnec a sítko na těstoviny
- rychlovarná konvice
- hlubší velký talíř k servírování
Startovní podmínky
- Maso vyndané z lednice min. 30 minut předem
Doplňující informace
- Pokud neseženete už vykostěné kuřecí řízky s kůží, kupte klasická stehna s kostí a připravte si menší velmi ostrý nůž – na začátku receptu je společně vykostíme.
- Těstoviny můžete použít samozřejmě i sušené, je potřeba pak ale počítat s delší dobou varu, protože čerstvé chlazené se vaří pouze 2–4 minuty.
- Místo těstovin lze ke kuřeti na víně podávat i opékané brambory, bramborovou kaši nebo kuskus.