video
Kuře Kung Pao16 / 05 / 2013
Ingredience na 2 porce
- 200 – 250g kuřecích prsou
- hrst kešu ořechů
- hrst arašídů
- lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- nastrouhaný stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- cca 10 g kukuřičného škrobu
- lžíce vody
- 5 g cukru
- 1/2 červené papriky
- 4 lžíce sojové omáčky
- lžíce ústřicové omáčky
- 10 ml rýžového, příp. vinného octa
- 10 ml sake nebo sladkého vína či sherry
- arašídový olej
- sušené chilli papričky podle vašich možností
- 1 díl jasmínové rýže (cca 150g)
- 1,5 dílu vody
- lžíce oleje
Na číně je krásné to, jak je jednoduchá. Dnes vás nečeká žádné dlouhosáhlé študování potřebných informací. Zkuste rýži udělat v troubě a až se bude blížit ke konci, začněte to flákat na wok. Nic víc.
- Nejdřív si připravte rýži. Jasmínovou, propláchnout v sítku cca 30 vteřin pod proudem studené vody. Rozehřát olej, 30 vteřin zarestovat rýži, zalít vodou (1 díl rýže, 1,5 dílu vody) a pomalu přivést k varu. Pak vařit do doby, kdy bude rýže vidět na hladině a voda bude až pod ní. Přiklopit a dát do trouby předehřáté na 200°C. Troubu v tu chvíli už vypněte. A hrnec s poklicí v ní nechte 18 minut. Hotovo.
- Připravte maso – nakrájet a promíchat se čtvrtinou škrobu a trochou sojovky. Na chvilku do lednice.
- Omáčka – zbytek sojovky a škrobu, ústřicová omáčka, cukr, víno a ocet – promíchat.
- Mezi tím si nakrájejte jarní cibulku, papriku, sušené chilli, nastrouhejte zázvor a česnek a připravte nesolené ořechy.
- Ve větším množství oleje asi minutu a půl mazlete kuřecí. Maso dejte odkapat a skoro všechen olej odlijte.
- Postupujte na woku v následujícím sledu: zázvor, chilli a česnek 30s, paprika dalších 30s, maso 20s, oříšky a jarní cibulka 20s, odsunout na stranu, vlít omáčku, promíchat 1 min, v tu chvíli možno přidat kuřecí vývar pro větší množství omáčky.
KOKO