Kulajda z pýchavky25 / 09 / 2024
Ingredience na 8 porcí
- 4 banánové šalotky nebo 2 střední cibule
- 40 g másla nebo sádla + dalších 10 g na osmahnutí menších kostiček houby k servírování
- 3 stroužky česneku
- pýchavka o trochu menší než fotbalový míč
- asi 2 l vývaru (zeleninový, houbový nebo kuřecí)
- 200 ml smetany (možno vynechat)
- 500 g uvařených kostiček brambor
- spousta čerstvého kopru
- sůl
- čerstvě mletý pepč
- trocha bílého vinného octa nebo citrónové šťávy na dokyselení
k servírování
- 8 zastřených vajíček
- na másle orestované kostičky pýchavky
- čerstvý kopr nebo koprový olej
Hustou krémovou kulajdu bez lepku a klidně i laktózy připravíte během chvilky – stačí mít štěstí na louce, poblíž pastvin nebo kopřiv a najít alespoň jednu pýchavku obrovskou! Pokud s touhle houbou nemáte žádné zkušenosti, mrkněte se na můj epos o pýchyvce a zjistěte, co dalšího s touhle bílou megahmotou můžete uvařit. Ostatně málokdy narazíte na ojedinělý exemplář. Velmi často má někde poblíž další kámoše.
Postup přípravy
- Pevnou a uvnitř sněhově bílou pýchavku nejdřív rukou oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně asi 2 až 3 centimetry.
- Na dostatku másla, případně sádla, osmahněte šalotku nebo cibuli, nemusíte ani nijak nadrobno. Přihoďte celé stroužky česneku. Po 2 minutkých míří do hrnce i pýchavka – ve videoreceptu vidíte, že na pohodlné míchání bude zapotřebí dostatečně velký hrnec, řekněme o objemu tak 6 litrů.
- Snažte se kostky trochu orestovat a aby houba trochu povolila, ale nečekejte žádné zázraky, tedy dokud sem nepřilijete vývar, ve kterém ji povařte minimálně 10 minut. S kuřecím to chutná nejlíp, nezapomeňte základ osolit.
- Pak všechno důkladně promixujte, ideálně ve výkonném blenderu (bude to chtít minimálně nadvakrát rozdělit množství), který vytvoří opravdu hladký krém. Je dobré nedávat do hrnce vývaru moc, i když na začátku máte pocit, že kostiček pýchavky je opravdu halda. Výsledná polévka by pak mohla být moc tekutá – ředit zkrátka můžete vždycky a nezapomeňte, že tentokrát nemáte k dispozici žádnou jíšku nebo mouku, hustotu zajistí houba sama.
- Krém přelijte zpátky do čistého hrnce, zjistěte, jak jste na tom s hustotou, případně vlijte další vývar a prošlehejte a provařte.
- Protože houby už jsou vařené, proto je nejjednodušší sem vsypat už uvařené kostičky brambor. Polévka je poměrně hutná, takže by během delšího vaření brambor od syrového stavu mohla mít tendenci se přichytávat ke dnu hrnce a vy byste museli neustále míchat. Stačí tedy přivést znovu k varu a začít dochucovat.
- Chcete-li, přidejte smetanu, vylepší chuť i konzistenci,ale není to nezbytné, pokud chcete bezlaktózovou verzi. Nebo, samozřejmě, můžete použít veganskou smetanu na vaření a tím je problém také vyřešen, ale pozor, některé výrazné mohou ovlivnit i výslednou chuť pokrmu. Čerstvý kopr je naopak nutností. Plus sůl, pepř a trocha kyselosti.
- Abyste si do houby mohli v polévce i občas kousknout, na másle osmahněte další, tentokrát menší, kostičky pýchavky se solí a případně kmínem. Trochu je podlijte vývarem. Servírujte s dalším koprem a hlavně zastřeným vajíčkem – ja na něj se můžete podívat tady.