Králičí galantina s kroupovým risottem20 / 11 / 2011
Ingredience na 2 porce
- 6 hrstí velkých krup
- 10 lusků čerstvého hrášku
- 2 malé cibule nebo 2 velké šalotky
- máslo
- 3dcl kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř, šalvěj
- 1 velký králičí filet
- 1 větší kuřecí prsní řízek
- 5 plátků pancetty nebo slaniny
- popř. jarní cibulka, chilli paprička
- na dekor: 1 ředkvička a řeřicha
Talíř, který jsem natočila v restauraci Mlýnec, stál 545,- Kč. To rozhodně není málo.
Při tom cena jedné porce tohohle pokrmu zhotovená doma podle našeho receptu vyjde tak na 50 korun.
Samozřejmě, pokud to rozpočítám, třeba jeden králičí filet samostatně nekoupíte,
ani špetku řeřichy (tu si ale za pár haléřů vypěstujete během asi pěti dnů doma).
Rozhodla jsem se pro vzhlednější, méně náročnou a pro mě osobně i chutnější variantu kroupového risotta – tedy s celým hráškem.
Pokud byste chtěli postupovat jako v Mlýnci, povařili byste čerstvý hrášek doměkka, přecedili, rozmixovali, přepasírovali,
přidali smetanu nebo créme fraiche, lehce provařili a to zamíchali do uvařených krup. Zkrátka by se jednalo o takový základ na hráškový krém.
V mém případě byla omáčka již součástí risotta.
Kroupy uvařené 20 minut ve vodě (ideálně ve vývaru), bylo nutno ještě 10 minut dusit v šalvějové omáčce.
Také přisolit, připepřit. Kuličky hrášku změknou rychle, těch 10 minut jim bohatě postačí.
Kroupy mají oproti rýži tu výhodu, že je nelze rozvařit, vždy budou trochu křupat, takže nemusíte čas tolik hlídat.
Maso dostatečně namelete i ponorným mixérem, v případě jeho použití
ale maso pokrájejte předem nožem na co nejmenší kousky.
Nějaké dotazy, nápady nebo vlastní zkušenosti? Klidně piště na koko@menudomu.cz
VIDEOrecept inspirován návštěvou restaurace Mlýnec – tady je recenze.