Roastbeef a ratatouille z grilu07 / 04 / 2020
Ingredience na 6-8 porcí
- kilový pěkný kus vyzrálého nízkého roštěnce
- anglická, případně dijonská hořčice
- maldonská nebo jiné vločková sůl
- mlýnek s pepřem
- extra virgin olivový olej
- plechovka krájených rajčat
- ogrilovaná zelenina všeho druhu (cuketa, paprika, lilek a klidně i cibule a česnek grilovaný celá¨ý v alobalu a následně vymačkaný)
- třtinový cukr podle potřeby
- čerstvá bazalka
Všichni moc dobře víme, že když máme malý mimčo, tak to zabere spoustu práce a energie. Ale i na ty chlapy by se rozhodně mělo myslet. A když vidí velkou flákotu, tak je to rozhodně vždycky potěší.
Postup přípravy
Nejdřív si nasolíme maso ze všech stran. A k tomu další ochucení, které nemůže chybět, a to je čerstvě mletý pepř. Na roastbeef je ideální nízký roštěnec a pěkně odpočatý venku, alespoň půl hodinky, klidně hodinku, aby nedostal pak teplotní šok na pánvi. Teď maso musíme naolejovat. Ze všech stran si takhle pomůžeme a díky tomu nebude už žádný další olej potřeba dávat na pánev a nebude nám to prskat. Když se nám z pánve totálně čoudí, vydáme se maso zatáhnout. Z každé strany, ne dozlatova, ale prakticky úplně dohněda.
Buďte trpěliví a nijakým způsobem s ním na pánvi po ploše nesmýkejte. Jde vždycky o to, dát ho tam, počkat minutku – minutku a půl, zas ho otočit a to samé. Hnedka jak uvidíte, že už tam nezbývá ani kousek syrového, můžeme jej stáhnout z pánve pryč. Teď pomažeme dijonskou hořčicí. Maso je samozřejmě v tuto chvíli uvnitř absolutně syrové, takže budeme muset dojíždět v troubě. Připravte si pekáč, ideálně s mřížkou, maso tam dáváme na 150 stupňů, zabere to nějakých 35 minut, aby bylo krásně dorůžova.
Je čas si nachystat i rychlé ratatouille z grilu. Použijte ogrilované a klidně už dávno vychladlé cukety, papriky, lilek, zástupce rajčat tady máme ve formě plechovky, tedy rajčat drcených. Pokud nekojíte, můžete přihodit i grilovanou cibuli a česnek. Pokrájenou zeleninu s rajčaty přiveďte v rendlíku k mírnému varu. Samozřejmě dochutíme: sůl, pepř, a je-li potřeba, tak taky cukr, ta rajčata bývají někdy kyselejší. No a v totálním finiši taky čerstvou bazalku.
VIDEO epizody s tímto receptem najdete na iVysílání ČT.