Medový losos na zelenině14 / 04 / 2020
Ingredience na 2 porce
- 6 malých brambůrků (grenaille)
- 6 malých mrkviček
- 1 menší fenykl (s co největším množstvím zelené natě, který vypadá jako kopr)
- ½ papriky (červená nebo zelená)
- 2x 150 g lososa (filet s kůží)
- Šťáva ze ¼ pomeranče
- 4 lžičky francouzské hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky medu
- Olivový olej
- Sůl a pepř
Tenhle recept z jednoho pekáče je ideální pro začátečníky, ostatně jeho náročnost přesně demonstruje délka následujícího textu. :)
TEN NEJKRATŠÍ POSTUP PŘÍPRAVY NA SVĚTĚ
Brambory nakrájíme na menší a tenčí kousky, ostatní zeleninu necháme naopak větší. Smícháme s olivovým olejem, solí a pepřem a vložíme v pekáči do trouby na 190°C na 25 minut. Porce lososa pokapeme pomerančovou šťávou, osolíme, potřeme hořčicí a pokapeme medem. Po uplynulém čase přidáme k zelenině, kterou shrneme ke stranám, aby losos mohl být uprostřed pekáče. Pečeme dalších 20 minut. Ihned servírujeme se snítky fenyklu.
Po těch 25 minutách zeleninu promíchejte a udělejte místo pro lososa. Pokud máte opravdu kvalitní nepřilnavý pekáč, stačí lososa na kůži lehce potřít olivovým olejem. Jestli svému vybavení ale tolik nevěříte, doporučuju pod rybu dát pečící papír. Stačí kousek, opravdu jen pod filety. Díky tomu budete mít jistotu, že kůže zůstane na rybě a ne na pekáči.
Nižším kouskům ryby z ocasní části filetu postačí bohatě patnáctiminutový pobyt v troubě. Vyšší a prostorově výraznější kusy tu nechte raději dvacet minut.
Zelenina během pečení poměrně dost ztratí na objemu, takže se nebojte ji do pekáče dát dost – i když ideálně stále pouze v jedné vrstvě.