Domácí sýr labneh14 / 04 / 2020

Ingredience na 4 menší porce

  • 500 g bílého jogurtu
  • ½ lžičky soli
  • 200 g karotek (nebo mrkví)
  • 10 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml vody
  • sůl, případně tymián nebo rozmarýn

RECEPT S RAZÍTKEM

Naše výživová poradkyně Vendy mi pro dobu kojení kladla na srdce následující: hlavně hodně bílkovin a vápníku! A tenhle recept to dokonale spojuje. Jasně, je potřeba ho připravovat předem, ale na dobré věci si člověk někdy v životě holt musí počkat. :)

POSTUP PŘÍPRAVY

Smíchejte jogurt se solí. Připravte si misku, na ni zavěste cedník a vyložte ho plátýnkem (my asi dáme plenu😊) . Pod cedníkem by mělo být dost prostoru na odkapávání přebytečné tekutiny. Osolený jogurt umístěte na cedník, plátýnko přeložte nebo svažte a dejte do lednice na 12-24 hodin podle kýžené výsledné konzistence. Z 500 g jogurtu získáte přibližně 250 g hotového labneh.

Karotky oškrábejte a rozkrájejte podélně na čtvrtiny. Na pánev nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte máslo, sůl, bylinky a citronovou šťávu. Promíchejte. Přidejte karotky a opět promícheje.

Karotka se bude dusit v tenké vrstvě tekutiny, tekutina se pomalu bude redukovat a obalovat karotku. Většina tekutiny by se měla odpařit, karotka by měla být jakoby naleštěná, měkká, ale přitom zůstat ale dente. Pokud se omáčka zredukovala, leskne se a má konzistenci jako sirup, ochutnejte karotku. Pokud bude akorát, je hotovo. Pokud by byla ještě tvrdší, přidejte trochu horké vody a nechte ještě glazovat. Množství vody upravte podle velikosti pánve. Pokud máte hotový zeleninový nebo masový vývar, použijte ho namísto vody.

Sýr labneh vypadá a chutná jako lučina, jen o něco jemnější. Pokud použijete jogurt s obsahem tuku kolem 3 %, získáte sýr s hodnotami přibližně 525 kJ, 7 g bílkovin a 7 g tuku na 100 g. Zbylý sýr labneh můžete použít druhý den na pečivo k snídani.

Sýr labneh vám kromě kvalitních bílkovin a potřebného vápníku dodá velkou porci probiotických kultur. Karotka je zelenina šetrná k zažívacímu systému. Pokud máte v tomto období pocit, že vás všechno nadýmá nebo že je vaše miminko opravdu citlivé, měla by být karotka sázkou na jistotu. Kromě toho je zdrojem vlákniny a antioxidačně působících karotenů. Ty se krásně rozpustí v másle a lépe se vstřebají.