Kefírové muffiny …08 / 07 / 2014
Ingredience na 6 kousků
125 g hladké mouky
lžička (3 g) kypřicího prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
cca 50 g cukru krupice (podle kyselosti ovoce, klidně i víc)
100 ml kefíru
1 vejce
50 g rozpuštěného a povychladlého másla
max. 150 g lesních plodů
Lehčí to být snad skoro ani nemůže. Jen si musíte do výbavičky pořídit pekáč na muffiny, bez toho ty mršky ve tvaru pěkných báboviček neudržíte. A pokud nechcete vymazávat dalším tukem a naopak podávat v tradičních papírových košíčkách, tak ještě pořiďte i ty, nejedná se o nic nákladného a seženete je v kuchyňských potřebách v supermarketech, v obchodech s nádobím a podobně.
- 125 g hladké mouky
- lžička (3 g) kypřicího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- cca 50 g cukru krupice (podle kyselosti ovoce, klidně i víc)
- 100 ml kefíru
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného a povychladlého másla
- max. 150 g lesních plodů
Příprava trvá ani ne deset minut. Začněte pomalu rozehřívat máslo a během toho navažte všechny suché složky a smíchejte dohromady tak, jako ve videu. K tomu pak odměřte kefír a promíchejte s vajíčkem. Přilijte povychladlé rozpuštěné máslo a smíchejte vše dohromady tak, aby bylo těsto pěkně hladké. Rybíz, borůvky, lesní jahůdky a malé malinky mohou do těsta směřovat celé. Třešně, velké maliny na půl a dinosauří ostružiny (ty kupované) zmenšete spíše na čtvrtiny. Směs si vytvořte podle gusta. Vmíchejte vše do těsta a rovnou plňte košíčky až po okraj, mělo by to přesně vyjít. Pečte asi 20 minut na 180 °C uprostřed nebo mírně výš v troubě. Na poslední 2 minuty přepněte na maximální teplotu s horním ohřevem (na gril) a nechte dozlátnout. Déle je v troubě nevysušujte, ať jsou šťavnaté a měkkounké i druhý den. Dají se v troubě pak i znovu mírně nahřát.