Salát Jaroslaw26 / 04 / 2018
Ingredience na 4 porce
- 1 kedluben
- svazek ředkviček
- 2 hrsti nakrouhaného zelí
- 1 jarní cibulka
- pažitka
- 2 lžíce majonézy (nebo víc)
- 2 lžíce Créme fraiche (možno vynechat)
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl
- pepř
Oslava jara i jmenin všech Jaroslavů v jednom. Ráda bych vám představila obměnu klasického „cool salad“, ze kterého se vyklubal Coleslaw. Použila jsem na jeho tvorbu food procesor, s tím jde všechno o poznání rychleji. Plátkovací kotouč jsem využila na zelí (nastaveno na šířku 2 mm). A hrubě strouhací na oloupaný kedluben a ředkvičky. Zpracování ve velkém bylo asi za minutu a půl.
Vše vsypte do velké mísy a nasolte. Bude to chtít minimálně lžíci soli. I když se to zdá být hodně, díky soli zelenina pustí tak do hodiny poměrně dost vody. Do té doby není dobré salát dochucovat a vmíchávat majonézu a případně créme fraiche, protože by se při slívání pak polovina odplavila pryč a museli byste přidávat. Samozřejmě můžete salát připravovat i jako rychlovku, ale je potřeba se smířit s tím, že uleželý a s přidanou dávkou této trpělivosti bude chuťově zajímavější.
Po slití zbytečné tekutiny přidejte vinný ocet, majonézu a tučnou kysanou smetanu. Důkladně promíchejte. Bude to chtít možná ještě dosolit (většina slanosti se odplavila) a hlavně také čerstvě namletý pepř. Přidejte nadrobno posekanou jarní cibulku a pažitku a je hotovo. Teď s tím do lednice v uzavřené krabičce na potraviny a nechat odpočívat. A nebo prostě sníst naposezení u grilovačky. Salát se bezvadně hodí k takovému tomu německému bramborovému salátu s pažitkou a créme fraiche, který se tam prodává v každém supermarketu po kilových nebo půlkilových baleních.
Nezapomeňte vymačkat a slít vodu z nasolené zeleniny, pak znovu dosolit a následně nechte salát dostatečně proležet.