Jaro už začíná vonět20 / 03 / 2013

Dlouho jsme čekali na to, až se Slunci zachce svítit na obloze celých 12 hodin, v tu chvíli mluvíme o rovnodennosti, tedy letos o 20. březnu, kdy započíná z astronomického hlediska jaro. A to se oslaví! Já se celebrací jala na festivalu Vůně jara v Green Yachtě kotvící u Libeňského mostu. Celá tahle jarně vyvoněná gastroakce by se vám mohla líbit, talíře střílí barevné blesky nemilosrdně do našich zorniček a my pod návalem vší té zelené, žluté a oranžové podléháme a synchronně slintáme z obou koutků. Svá místa je nutno si zamluvit předem (alespoň minimální čas) skrze internetovou rezervačku či telefon. Rezervační systém není nic složitého, stačí se podívat na alakarte.cz, kde můžete svůj zážitek posléze také nemilosrdně zhodnotit. A příště si podle hodnocení ostatních třeba lépe vybrat. Za mě jde o důvěryhodnější systém než u Grand Restaurantu.

Všechna tříchodová menu ve všech zúčastněných restauracích (celkem 13, z toho v Praze 11) jsou za shodnou cenu 290 Kč. Kalkulisté v tom jistě najdou to „nejvýhodnější“ podle nákladů surovin, ale já doporučuju vybírat podle fotek. Mě se nejvíc tentokrát zamlouvá stavba menu v Costa Praga Restaurantu (Krém z mladých kopřiv, Jehněčí oříšek „sous vide“ v bylinkovo-parmazánové krustě, Panna cotta s macerovanými filátky mandarinky v Grand Marnier).

Krom čínských bister vám málokde ukážou, co na svém talíři dostanete, ale tady vybíráte očima – i když popisky nechybí, samozřejmě. Pokud na festival zavítáte, vyfoťte klidně svá jídla a pošlete mi je na mail, můžem tenhle článek rozšířit a zkontrolovat kompatibitu vzoru a reality. To můžete ostatně udělat také u kuřátka dole vlevo v koláži a pak toho níž z mé návštěvy. Tady jsou ukázky vzorů:

Vrátím se krátce na první ochutnávku, na Green Yacht. Děje se tu takový malý švind ve prospěch návštěvníka, který nedostane 3 chody, ale vlastně 4. Na začátek, nečekán, nezván, ale vítán, přichází salát s jarní zálivkou, křepelčími vajíčky a plátky brambor. Doslova s otevřenou náručí bych ho vítala ještě v případě, že by vajíčka a brambory byly osolené a opepřené a kdyby v jarním salátku bylo přítomno víc jarně vyhlížejících malých lístečků – tedy hlavně rukola, polníček a další na trhu dnes dostupné, frajeřinkou by byly čerstvé ředkvičkové listy.

 

Dále, už oficiálně, tu máme Krém z čerstvého špenátu a mladých kopřiv s parmazánovými krutony. České kopřivy jsou bohužel vzhledem k extrémně vleklé zimě absolutní utopií, takže jsou nahrazeny italskou produkcí perily, to se nedá svítit. Chuť svěží, vyvážená, krásně zelená = nepřesmetanovatělá. Kdyby tam plavaly tři sedmikrásky, hned by to jaro vonělo ještě desetkrát víc, ale i ty se teprve klubou.

Následně dorazila Čtvrtka kukuřičného kuřátka pečená s jarní nádivkou, čerstvými bylinkami, glazovanou karotkou a brambory Grenaille. Čtvrtkou je myšleno supreme z kukuřičného kuřátka – prsíčko s kůží a prvním článkem křidélka (v tomto případě jen kůstkou). Maso bylo opravdu úžasně měkké a šťavnaté, naprosto paráda, oželela jsem i to, že se tak stalo na úkor upečené křupavé kůžičky, leč s ní by bylo lépe. Byly toho porce pro 2-3 Koko. Stále nepřicházím na chuť způsobu úpravy Grenaille do stavu, kdy se o nich už jednu vteřinu nedá říct, že by byly nedovařené, ale to je čistě můj problém. Beztak mi ke kuřeti stačila jako příloha nádivka (schovaná za mrkvičkami). Ta by ode mě dostala 6/10 bodů, pro absenci výraznějších chutí.

Ocenění patří tomu, kdož se rozhodl péct Velikonočního beránka s čokoládovým a vanilkovým krémem, podávaného s marinovaným ovocem v těhle pidiformičkách, kdy host má celou věc jen sám pro sebe (a také tomu, kdo tyhle formičky sehnal). Uvnitř byl ještě vláčný, povrch křupal, krém k němu sednul, ovoce osvěžilo, a já už nemohla :-D Golf Yacht doporučuju tedy všem, co se chtějí na jaře pořádně a dobře přežrat. A z jachty nemějte obavy – nic se nehoupe, prostředí celkem pěkné, moderní, ideální zajet sem autem a nebo si nebrat jehly kvůli trnitější cestě mezi chodníkem u mostu a lodí. A tady jsou všechny vzory pro srovnání,