Hovězí burger20 / 11 / 2011
Ingredience na 1 porci:
- pěkná vypečená houstička
- list zeleného salátku
- kolečko rajčete
- plátek chedaru
- česneková nebo pepřová omáčka Heinz
- kolečko červené cibule
- trocha vajíčka
- cca 150g vyzrálého mletého hovězího
- sůl
- pepř
- bylinky
Postup přípravy receptu:
Ideální je to připravovat na grillu venku. Předpokládám, že jen jeden hambáč dělat nebudete, ale spíš tak minimálně tři. K tomu akorát vystačí jedno vejce. Maso dejte do misky, rukama pořádně propracujte s vajíčkem, solí, pepřem a libovolnými bylinkami.
Vytvořte rukou pěkné bochánky.
Na rozpálený gril umístěte maso – já ho lehounce ještě potírám z obou stran kvalitním olivovým olejem. Záleží, jak Vám to žhne, ale do stavu medium well jsem tam tohle asi 3-4 cm vysoké měla po každé straně tak 3 minuty a bylo hotovo.
Ke konci dejte na rošt opéct také podélně rozpůlenou houstičku řezem dolů. V tu chvíli na kambáč položte i rajče, cibulku a chedar a nechte jemně roztéct. Ingredience Vám tak budou držet pěkně pospolu. Pak už stačí jen umístit na dolní kus housky trochu omáčky, salát, pak maso s ostatním, opět potřísnit omáčkou, přiklopit…
a nerozthnout si pusu v koutcích :)
Nejdůležitější věcí je správná volba masa. Já na burgery kupuju vyzrálé z Vysočiny. Vozí ho do stánku na pražských farmářských trzích na Andělu, které se konají každý pátek. 150 Kč/kg. Melou zadní, krk a pupek dohromady a výsledek je parádní. Na etiketě mají napsáno „ecoprodukt“ a web www.kvalitabio.cz.
Tam se dovíte vše nutné.
KOKO