Houbový lívanec/trhanec19 / 08 / 2014
Ingredience na 8-10 lívanců
250 ml plnotučného mléka
125 g polohrubé mouky
2 vejce (oddělené žloutky a bílky)
4 sličné menší hříbky
3 plátky slaniny
lžíce sádla pod houby a slaninu
velká hrst bylinek (např. čerstvá petrželka, pažitka, šalvěj, tymián, saturejka, estragon… cokoli :)
lžička soli
pepř
lžička kmínu (ideálně drceného)
+ sádlo na opékání
Uplynulý týden se té zprávě nedalo vyhnout – na Šumavě a na Plzeňsku jsou houbové žně. Fotky v novinách, jak si pán v klobouku veze plné kolečko hřibů, děti držící klobouky větší než jejich hlavy! Člověku to nedalo. Chtěl to taky a jen pro sebe. A hlavně si něco takového sám taky najít a hrdě vystavit na sociální síti. Taková je doba :-D Tak tady je jedna za mě…
Příběh ale nezačal úplně růžově. Bylo mi jasné, že na natáčení MENU v sezóně potřebuju houby a vymyslet něco nového. Smaženici všichni už měli, řízky z hub taky. Minulý rok jsme dělali bramborovo-chlebové knedlíky plněné houbovým ragú. Až tam sahala má fantazie – ale co bude dál? Houby + slanina + vejce + kmín. Kámoši na život a na smrt (pokud si místo poddubáka přinesete domů satana :-D). Dva dny po sobě jsem vstávala po šesté ranní, abych našla nějaké hříbky, pár masáků ožraných od slimáků a tři klouzky. Nejdřív na zkoušku, jestli lívanec/trhanec bude fungovat. A pak ještě pro pár čerstvých a reprezentativních kousků v den natáčení. Už takhle z rána jsem ale místo poklidného houbaření provozovala nový extrémní sport, který se u nás zjevně vyvinul na základě poplašných zpráv o houbových žních – závodní houbaření. Ať jedete do kteréhokoli lesa na dosah od Plzně, ten les je beztak poblíž nějaké vísky. A místní obyvatelé si neváhají přivstat, aby hladovému Plzeňákovi nechali jen pročervivělé ukopané masáky. Udál se boj s časem a množstvím houbařů, kdy jsme se těsně po východu slunce ve skrápěném lese brodili v gumovkách (já v prestižkách) a předháněli se, kdo se víckrát sehne pro houbu a následně se významně rozhlédne, zda ho všichni závistivým okem sledují. Tahle fotka vznikla až den po natáčení, kdy jsem se vydala od rodného města poněkud dál směrem na západ.
Nicméně vznikl recept až překvapivě dobrý a jednoduchý. Stačí postupovat podle videa. A k tomu tedy najít pár pevných a jedlých hub, které si předem očistíte. Po zarestování se slaninou je nechte opravdu do studena vychladnout, aby vám nepadaly sněhy a těsto bylo správně nadýchané.
Ingredience na 8–10 lívanců podle velikosti
- 250 ml plnotučného mléka
- 125 g polohrubé mouky
- 2 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 4 sličné menší hříbky
- 3 plátky slaniny
- lžíce sádla pod houby a slaninu
- velká hrst bylinek (např. čerstvá petrželka, pažitka, šalvěj, tymián, saturejka, estragon… cokoli :)
- lžička soli
- pepř
- lžička kmínu (ideálně drceného)
- + sádlo na opékání
Začněte restováním kostiček hub a nakrájené slaniny na troše sádla pěkně dozlatova. Bude to trvat 7–10 minut. Pak dejte stranou do misky vychladnout. Houby ještě trochu osolte.
Aby se těsto pěkně smíchalo a bylinky v něm bez práce nasekaly, používám nádobu s mixérem, ale stejně můžete lívance připravit i v klasické míse, kde smícháte na jemno nakrájené byliny, mouku, mléko, žloutky, sůl, pepř a kmín a pořádně promícháte. Tohle těstíčko klidně nechte odpočívat, bude trochu houstnout, jak bude mouka bobtnat, ale to vůbec nevadí. Během toho vyšlehejte bílky do tuha. Pak smíchejte těstíčko a houby. A nakonec přidejte bílky. Zlehka promíchávejte, aby sněhy neopadly, a ihned rozpalujte pánev, těsto na lívance by nemělo stát déle, než je nezbytně nutné. První kousky budou trvat o něco déle, ale pak už to pojede jak na běžícím páse. Pokud budete vařit pro více než 2 osoby, doporučuju zdvojnásobit dávku, protože je tohle jídlo nebezpečně žravé :)